Protagonist “tuluma iz pakla” uoči presude misteriozno nestao: Policija ga našla uz pomoć obitelji

Bili su sami u sobi, a ona je poslije pronađena, bez svijesti, u lokvi krvi s teškim ozljedama genitalija i probavnih organa. Liječnici su joj jedva spasili život


Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te Roku Šimcu, koji je proglašen krivim za kazneno djelo teške tjelesne ozljeda i spolnog odnošaja bez pristanka te na Županijskom sudu u Splitu osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci, preinačio odluku, povisio kaznu i osudio ga na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora, piše Večernji list.


S obzirom na to da je osuđen na kaznu zatvora veću od pet godina, određen mu je istražni zatvor i odmah se mora javiti na izdržavanje kazne. Desetak dana prije izricanja presude Vrhovnog suda, točnije 15a . listopada, otac Roka Šimca policiji je prijavio njegov nestanak. Pronađen je tri dana poslije, 18. listopada, otkako se briše iz evidencije nestalih.

– Nestali mladić nije se sam vratio. Zahvaljujući suradnji obitelji, došli smo do njega – rekla nam je Željka Radošević iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Riječ je o slučaju iz 2012. godine kada je Roko Šimac na tulumu u Podstrani teško ozlijedio svoju kolegicu. Bili su sami u sobi, a ona je poslije pronađena, bez svijesti, u lokvi krvi s teškim ozljedama genitalija i probavnih organa. Liječnici su joj jedva spasili život. Vrhovni je sud u svojoj odluci istaknuo kako je optuženik iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve.

“Zbog alkoholiziranosti žrtva nije bila u stanju izraziti pristanak niti odbijanje. Optuženik je u spolovilo i anus žrtve gurao svoju ruku. Uslijed snažnog guranja žrtva je zadobila osobito teške i za život opasne ozljede. Život joj je spašen isključivo hitnom medicinskom intervencijom”, napisali su.

Vrhovni sud RH smatra da prvostupanjski sud nije primjereno cijenio okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne. Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, neosuđivanost prije i poslije djela te optuženikova mladost. U trenutku počinjenja djela imao je 22 godine. Međutim, podcijenjen je “značaj otegotnih okolnosti”.U odluci Vrhovnog suda stoji da se “bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava u činjenici da je gotovo pola sata ‘kopao’ rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u obliku teškog i trajnog narušenja zdravlja.

Posljedice su, uz upitnu fertilnost, i očekivani trajni poremećaj probave. Optuženikovo ponašanje odraz je egoizma i agresije. Optuženikova penetracija nema nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom”, zaključak je Vrhovnog suda RH, koji drži da je jedinstvena kazna zatvora od šest godina primjerena ukupnosti počinjenih djela, njihovoj težini i pogibeljnosti te ličnosti optuženika te da može ostvariti zakonom propisanu svrha kažnjavanja, piše Večernji list.

Smatraju kako će takva kazna utjecati na Šimca da ne dolazi ponovno u sukob sa zakonom. “Povišena kazna uključuje i jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja”, zaključak je Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
4
Hagić
2
Hmmm
1
Plač
3
Grrr
110
Molim?
18

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime