Dosta nam je više života u zagađenom okolišu, poručili su članovi Građanske inicijative “Mjesto koje hoće živjeti 2020.” koji su na vranjičkoj rivi unatoč kiši počeli održavanje javne tribine kako bi mještane i druge zainteresirane upoznali s problemima i ciljevima inicijative, piše Slobodna Dalmacija.

– Od azbestoze svake godine umire desetak naših sumještana u dobi od 45 do 65 godina, što i nas uskoro očekuje nastavi li se sa izradom plastičnih brodova, pjeskarenjem i bojanjima brodova na otvorenome bez ikakvih mjera zaštite, pa skladištenjem i pretovarom petrol koksa i ugljena na otvorenom u Sjevernoj luci, s istovarom nafte na nepropisan način – kazao je jedan od govornika Pino Ivić.

– I na kraju sve to završi u moru ili u našim plućima. Ne osporavamo napredak u našem mistu, ali nikako nauštrb naše djece i zdravlja naših mištana – poručila je Mariana Grubić, jedna od članica ove inicijative.

– 17. rujna 2020. Vranjic se probudio po tko zna koji put zagađenog mora, jakog neugodnog mirisa nafte. Inicijativa građana želi u dogovoru s vama, svojim mještanima, konačno stati na kraj tom nepoštivanju zaštite mora i očuvanju morskog okoliša – kazao je okupljenima i Martin Bilić, inače mr. pomorskog prometa navodeći propise i rezolucije koje bi se trebale poštivati.

Na Rivi se pod kišobranima okupilo na samome početku dvjestotinjak zainteresiranih mještana. Podršku su im došli dati saborski zastupnik Mosta Miro Bulj te aktivistice iz Krila Jesenice, javlja Slobodna Dalmacija.

– Borit ćemo se za budućnost naše djece i našeg mista, ali i okolnih mista, jer ovo nisu samo naši problemi – poručuju Vranjičani koji pozivaju odgovorne i nadležne da i oni poduzmu korake prema tom cilju.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime