Jučer smo objavili vijest da su splitski prometni redari napisali opomenu zbog parkiranja timu Hitne medicinske pomoći koji je zbog intervencije morao intervenirati u zatvorenom prostoru nedaleko od splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

POVEZANI SADRŽAJ

Zbog ovog slučaja smo Gradu poslali upit, a oni su nam odgovorili priopćenjem koje potpisuje Prometno redarstvo:

Vozila hitne pomoći uvrštena su u vozila s pravom prednosti prolaska (članak 149.) te se na njih kada posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove ne primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženju kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Također, iznimno, temeljem članka 149. stavak 2., uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuje se ni odredba, između ostaloga, o zaustavljanju i parkiranju.

Iz svega navedenog, razvidno je da vozila s prednošću prolaska nisu izuzeta po pitanju poštivanja odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, već imaju poseban status u slučajevima kada su na intervencijama.

Na dan 30. travnja 2019. godine, prometni redari su bili na Trgu Gaje Bulata u redovitoj ophodnji te su na sugestiju vozača autobusa izvršili izvide i utvrdili da je otežano prometovanje kolničkim trakom, a zbog vozila hitne pomoći parkiranog na oznakama zabrane zaustavljanja i parkiranja na kolniku ispred zgrade HNK u Splitu. Uvažavajući činjenicu da postoji mogućnost da je vozilo hitne pomoći na intervenciji, redari su se odlučili za postupanje mjerom Upozorenja. Svrha je bila vozaču skrenuli pozornost da, kada god je to moguće što je u ovom slučaju bilo s obzirom na veći broj slobodnih parkirnih mjesta uz bedem, mora voditi računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Inače, kod izdavanja mjere upozorenja od strane prometnih redara, ne utvrđuje se identitet vozača, a cilj je informiranje i edukacija.

Napominjemo, vozač predmetnog vozila nazvao je ured prometnih redara po uočenom Upozorenju te je to njegov prvi i posljednji kontakt sa službenicima. U tom razgovoru mu je pojašnjeno da je mjera Upozorenja izdana s ciljem informiranja vozača u svrhu buduće veće pozornosti kod parkiranja na navedenoj lokaciji, na što je isti ustvrdio kako „to mora dostaviti novinarima“.

Nastavno na navedeno da su prometni redari zaustavljali tim hitne pomoći na intervenciji, naglašavamo da se isto nije dogodilo. Prometni redari ne zaustavljaju vozila u prometu, već su ovlašteni za nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (promet u mirovanju).

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime