Park prirode Biokovo izdao je priopćenje u kojem kaže da su vijci sada u redu i da su obavijestili izvođača, a to je Tomislav Albini iz splitske tvrtke “Reliance”. Čekaju njegov odgovor.

Snimka odvidavanja vijka s ograde biokovskog skywalka munjevito se proširila društvenim mrežama i izazvala podijeljene reakcije. Dok jedni misle da je to sve normalno, drugi strahuju da je ovo dokaz nestabilnosti nebeske šetnice, a treći objašnjavaju kako takav vijak nema što raditi na konstrukciji izloženoj i suncu i kiši i snijegu i visokim temperaturama. Da vidimo kakva je trenutno situacija zaputili smo se na Biokovo.

Ondje su novinari 24 sata susreli Slavu Jakšu, ravnatelja Parka prirode. Vidio je, kaže, snimku. Smatra da nema mjesta panici:

– Riječ je o vijku na rukohvatu, nije na nosivoj konstrukciji. Sa svim vijcima je, kao što vidite, sve u redu – poručuje Jakša koji nas je pozvao da pokušamo odvidati pokoji vijak. Samo s rukom nismo uspjeli, a alat i ostale oštre predmete zabranjeno je unositi na šetnicu. Iako bi ih se vjerojatno dalo prošvercati u torbici.

Dok smo mi ondje boravili, nije bilo nikakve gužve. Tek četiri, pet posjetitelja prolazilo je staklenom konstrukcijom, a činilo se da su stranci pa nisu vidjeli popularnu snimku. Budući da je bila i jaka magla, nisu vidjeli ni pogled sa skywalka.

Glavni čuvar parka Stipe Srzić također smatra da je s odvidanim vijcima sve okej:– Evo, sada se ograda napinje, kako puše jako jugo. Ograda vibrira i onda se ti vijci s vremenom opuste i potrebno ih je zategnuti – objašnjava Srzić. Na to smo mi konstatirali kako nije baš prošlo previše vremena otkako je skywalk otvoren. Bilo je to 2. srpnja ove godine, dakle prije nepuna tri mjeseca.

– Prošla je cijela sezona! Ali da vam ja odvidam sada ovdje pet tih šarafa ništa se ne bi desilo – uvjeravao je čuvar parka. To su, po mišljenju upravitelja, manje važni vijci. Ravnatelj Jakša dodaje da je skywalk dobio sve papire i da sigurnost posjetitelja nije ugrožena. Na pitanje jesu li se mogli postaviti vijci koji se ne mogu tako lako odvidati, odgovara da je sve rađeno po projektu. Struka valjda zna najbolje.

– Ne bi bilo napravljeno tako da tako ne mora biti. Problema nikakvih nema i ne treba ih ni stvarati – podvukao je Jakša. Svejedno, kontaktirali su izvođača i čekaju odgovor. Tako su napisali i u službenom priopćenju medijima. Čekaju. Htjeli smo provjeriti hoćemo li i mi toliko dugo čekati.

Glavni izvođač jest tvrtka “Reliance”, a voditelj gradilišta bio je Tomislav Albini, njen direktor. Nazvali smo ga. Brzo se javio. A onda smo se predstavili. Rekli smo da zovemo iz 24sata. Kazao je “nazovite poslije, ne mogu sada pričat” i preklopio nam slušalicu prije nego smo išta stigli dalje reći. Nekoliko minuta kasnije, nazvao je novinare.

Razgovor je tekao ovako:

Vezano uz ovu snimku odvidavanja vijka, htjeli bi čuti vaše mišljenje. Je li normalno da se tako lako skidaju? 
– Vidio sam snimku. Naručitelj je izdao priopćenje tako da ja nemam šta više dodati.

Dobro, u priopćenju naručitelja Park prirode Biokovo piše da je zatražio vaše očitovanje. I da ga čekaju.  
– On je prilično jasan bio. Nemam šta više reć. Ako imate još kakvih pitanja…

Je li normalno da se vijci mogu onako skinuti? 
– Sve sam vam rekao, ako imate neko pitanje vezano za samu izgradnju, slobodno, bilo bi mi drago.

Jesu li vijci izgrađeni tako da se mogu lako skinuti? 
– Dobili ste odgovor. Ako vas još nešto zanima…

Je li normalno da se vijci mogu odvidati?  
– Sve sam vam rekao, ako imate šta drugo za pitati, vrlo rado.

Pa evo, pitam vas. 
– Sve sam vam informacije dao. Naručitelj se očitovao.

– Ali naručitelj se očitovao da će pitati vas… – krenuli smo ponovno bespotrebno objašnjavati ono što je bilo očito, kad nas je čovjek prekinuo i rekao “hvala vam lijepo” i opet preklopio slušalicu.

Kontaktiran je i projektant konstrukcije, Andreja Babića iz tvrtke “Jadranovo”. Snimku je već dobio, kaže, sa svih strana.

– Mogu komentirati na razne načine. Najprije, kako su radovi izvedeni, a onda sa strane da je to je vidikovac i da nije ni zamišljeno da netko po njemu šeta i skida šarafe. Sad se to radi rukom, a sutra bi nekome moglo pasti na pamet da dođe s alatom. Svakako je ovo pitanje za izvođača radova – uputio nas je Babić.

Nadzor nad građevinskim radovima obavljao je Stipe Kristić u ime tvrtke “Institut IGH”. Oni kažu sljedeće:

– Svi vijci na Skywalku su prekontrolirani i utvrđeno je kako su svi pritegnuti na propisani način osim prikazanog vijka. U konkretnom slučaju radi se o jednom jedinom vijku na rukohvatu o kojem pridržanje samog rukohvata ne ovisi, a naročito ne ovisi nosiva konstrukcija. Dodatno, ispod samog rukohvata nalazi se i sigurnosna ograda, tako da sigurnost u niti jednom trenutku nije bila sporna. Prikazani vijak nije dio nosive konstrukcije – poručuju iz IGH.

Dodaju da je potvrdu da je sve u skladu s projektom izdao nadležni Ured za poslove graditeljstva prilikom tehničkog pregleda konstrukcije, piše 24 sata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime