U prostorijama ICT Županije na splitskom FESB-u, ovog tjedna se održala konferencija “Greenmind – transnacionalno povezivanje inovativnih poduzetnika

Konferencija je održana u sklopu Greenmind projekta koji sufinancira Europska unija iz Interreg MED programa, a koji ima za cilj razvoj gospodarske konkurentnosti i inovacija u industriji zelene i pametne mobilnosti jačanjem regionalne i transnacionalne suradnje između poduzeća, istraživačkih tijela i vlasti.

Splitsko dalmatinska županija kao projektni parter organizira transnacionalni događaj povezivanja malih i srednjih poduzetnika.

Sudionici konferencije među kojima su bili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Sektor za inovacijsku politiku), Splitsko-dalmatinske županije i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje ovom su se prigodom upoznali s važnosti, ciljevima i provedbom projektaGreenmind, a potom je održana panel diskusija o važnosti povezivanja i suradnje privatnog sektora, istraživačke zajednice i javnog sektora u okviru kojeg su raspravljali predstavnici FESB-a, tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Profico te Grada Splita.

Tijekom konferencije predstavili su se uspješni inovativni projekti Smart Parking (Profico), električna parking barijera (Parklio) i Smart City (Grad Split), a potom je organiziran posjet H2 laboratoriju FESB-a.

Martin Bućan, savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove.Što je Green mind projekt?

– Provodi se u suradnji s osam partnera. Ukupna vrijednost projekta je 1.598.000,00 eura, a udio splitsko-dalmatinske županije 151.000 eura. Provodi se od veljače 2018., a završit će u srpnju ove godine. Ušli smo u završnu fazu projekta koja se treba kapitalizirati kroz transnacionalnu inovacijsku mrežu, koja će imati za cilj predstaviti osam pilot područja i usluga koje su kreirane za male i srednje tvrtke koje rade u sektoru pametne i zelene mobilnosti. To je sav onaj dio koji pridonosi smanjenju emisije CO2 i utjecaju na klimatske promjene.

Ovo će biti podloga da se poduzetnici različitih zemalja povežu u jednu bolju ekipu, koja će stvoriti podlogu za napredak u ovom području.

Mateo Perak, suosnivač i direktor tvrtke Profico, koja ima proizvode u sferi pametnih gradova, parkiranja

Navedeni ste kao izvrstan primjer u sklopu Green Mind projekta. Kako se vaš proizvod povezuje s ovim?

– Naš proizvod iz sfere pametnog parkiranja ima svrhu da smanjuje negativnu emisiju štetnih plinova. Smanjuje tu frustraciju pri traženju parkinga i nepotrebno kruženje. S druge strane, kompletna smart sfera je “green” usmjerena.

Što ćete vi imati konkretno od ovog projekta?

– Mi poduzetnici u svemu vidimo priliku. Kada se ovakve stvari događaju, uočavamo probleme u društvu, koje možemo pokriti određenim proizvodima, povezati ljude sličnih interesa i mogućnosti nekog napretka.

Sven Gotovac, dekan FESB-a

Što FESB ima od ovoga?

– Mi smo na razini Hrvatske poznati po istraživanju primjene vodika i gorivih ćelija, zahvaljujući profesoru Barbiru, koji je radio u NASA-i. To znanje smo ovdje prenijeli i stvorili jaku istraživačku grupu. To je jedan od prioriteta razvoja fakulteta. Dosta smo u razgovorima sa Županijom, Gradom i državnim agencijama. Fakultet namjerava napraviti Centar za ovakvu tehnologiju u Lori. Pripremit ćemo još neke studije na engleskom i to je naš prioritet. To je u okviru Green Mind projekta i to bi sve trebalo završiti zajedničkim projektom. Moramo ujediniti sve snage da bi došli do zajedničkog cilja.

Vuk Ašić, tvrtka Netmedia sistemi, specijalizirana tvrtka za izradu web sistema, shopova i podršku korisnicima

– Sudjelovali smo u ovom projektu i nadamo se njegovom nastavku. Dobili smo dokument u kojem je sve prezentirano i napravljena cjelokupna analiza naše tvrtke i od izrazite nam je pomoći kao malom poduzeću. Nudi nam analizu koja nam je bila financijski teška za pokriti. Sada imamo uvid u trenutnu situaciju na tržištu.

Što ćete sada dalje?

– Na temelju nje će se voditi briga da budu posjećeni i sajmovi, da možemo ulagati dalje u infrastrukturu, obnovu računala i sigurno ćemo se koristiti, a nadamo se i povlačenju sredstava iz EU fondova.

 


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime