Iz dva izvora Index je dobio 56 sekundi dugu snimku korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj koju je, po svemu sudeći, napravio netko od osoblja. Na njoj stariji muškarac, i to, kako smo doznali, s brojnim ozbiljnim dijagnozama, leži u krevetu te viče i psuje. Snimka kruži i društvenim mrežama, a nastala je u istom Domu koji je tjednima jedna od glavnih vijesti jer je koronavirus zarazio 68 njegovih korisnika. Preminulo ih je 18, no inspekcije dvaju ministarstava nisu utvrdile propuste.

Netko je snimao lice te ime i prezime starca u krevetu

Snimka započinje muškarčevim uzvikom. Kada ga ženski glas upozori da ne smije vikati, on odgovara da baš hoće. Pa opet pusti glas. Ona mu zaprijeti policijom i pita ga smije li se tako vikati u njegovu gradu, a on nastavlja vikati uz poruku

-Ko jebe policiju.

Otkriven identitet pacijenta

Osoba s kojom razgovara snima mu lice te ime i prezime napisano na dnu kreveta. Ne iživljava se nad njim, zapravo razgovaraju prijateljski, čak i kada mu spominje policiju ne radi to prijeteći niti je on ozbiljno shvaća.

No gledanjem mučne snimke može se doznati dosta o njemu. Vidi se kako se zove, čuje se iz kojeg dalmatinskog grada potječe. Snimka je javno dostupna, što nikako ne bi smjela biti zbog muškarčeva stanja, a nije objavljena iz etičkih razloga. Otkrivanje podataka snimljene osobe nije od javnog interesa, ali jest informacija da iz Doma izlaze ovakve snimke. Na temelju nje može se zaključiti kako je korona tek prvi i trenutno najveći problem u ovoj ustanovi te da neki njezini zaposlenici ne razumiju koncept zaštite privatnosti pacijenata.

Strogo pridržavanje propisa

Helenu Bandalović, županovu povjerenicu za Dom za starije i nemoćne osobe u Splitu, Index je pitao zna li kako je snimka nastala i dospjela u javnost.

– Obzirom da su na video snimci razvidni osobni podaci korisnika Doma, skrećemo pozornost svima koji su u posjedu iste na obvezu strogog pridržavanja zakona i propisa koji se odnose na zaštitu osobnih podataka, kao i na zaštitu prava pacijenata. Nadalje, izvješćujemo da je snimka očito nastala i distribuirana iz privatnih izvora i kao takva nema nikakve veze s Domom. Provodimo unutarnji nadzor u ustanovi u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na povredu privatnosti našega korisnika. Napominjemo da se radi o staroj osobi, dementnoj i sa ostalim teškim zdravstvenim stanjima- naglašava Bandalović i izražava nadu da snimku nitko dobronamjeran neće pustiti u medije.

A je li utvrdila tko je autorica snimke?

– Nismo još na temelju glasa utvrdili, ne možete tek tako i razabrati smjene. Taj događaj nije baš najaktualniji u smislu dana jer se to može razabrati po krevetima, po smještaju i tako dalje- odgovara Bandalović.

Nije moguće dobiti širu sliku

Zna li se kad je snimka nastala?

– E to vam isto tako ne mogu kazat, treba razabrat smjene. Znate u čemu je problem? Svi djelatnici nisu sada na svome radnom mjestu. Pola ih je kući, neki od njih su i na bolovanju, čak i iz ove smjene, i dok nemate sve ljude na okupu u smislu nekakvog sastanka s užom strukom, sestrama i njegovateljicama da dobijete širu sliku, onda doista to nije moguće sada tek tako utvrditi i bilo koga optužiti- izjavila je Bandalović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime