Gotovo tri godine trajala je istraga u slučaju Agrokor. Ivica Todorić, njegovi sinovi i još dvanaest Agrokorovih menadžera i revizora optuženi su za zloporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje te nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Pritom je, stoji u optužnici, bivšem koncernu nanesena šteta veća od milijardu kuna. Pitanja koja se nameću su kada će početi i gdje će se održavati suđenje koje bi moglo trajati godinama, prenosi HRT.

Sudski spis afere Agrokor prema procjeni ima oko dva prostorna metra papira. Da bi se pročitala jedna stranica teksta, u prosjeku treba dvije do četiri minute. Dakle, za ovih 83 tisuće stranica, najbržem je čitaču potrebno 345 dana, po 8 sati dnevno.

– Optužnica, odnosno predmet je vrlo obiman. On ima oko 80 tisuća stranica, time da sama optužnica ima točno 459 stranica – rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Optužno se vijeće mora sastati u roku od tri mjeseca i formalno provjeriti optužnicu. Potom se o optužnici mora očitovati i najmanje 15 odvjetnika. A oni neće propustiti ni jednu zakonsku mogućnost rušenja optužnice ili usporavanja postupka. Do konačne odluke o optužnici – najmanje godinu dana.

– Problema će zasigurno biti. Dnevno smo svjedoci takozvanih legalnih opstrukcija kaznenog postupka. Ne vjerujem da će biti iznimka i ovdje, da će stvari ekspresno ići, ali to nije stvar, sud postupa po zakonu – govori Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.Ako i kada suđenje počne, u sudnici će, bez javnosti i medija, biti oko 40 ljudi. Najveća se sudnica zagrebačkog županijskog suda i dalje obnavlja nakon potresa. A u preostalima će biti vrlo teško održavati fizičku distancu.

– Procijenit ćemo koja je najprimjerenija. Ako niti jedna, a s obzirom na koronavirus ne bude dovoljno uvjetna, potrudit ćemo se. Postoji mogućnost da se održi u nekoj drugoj zgradi – naglasio je Turudić.

Prema veličini spisa ovo je samo jedan od desetak velikih predmeta. No prema iznosu štete, Agrokor je do sada najveći proces u Hrvatskoj. Na drugom je mjestu Sanaderova afera HEP s upola manjom štetom od 650 milijuna kuna.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime