Olujno jugo koje puše na većem dijelu Jadrana izazvalo je brojne probleme u pomorskom prometu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Vis-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska.

U prekidu su i katamaranske linije: Zadar-Iž Mali-Iž Vel-Rava-Mala Rava, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik, te  brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Na splitskom području puše jugo prosječnom brzinom 61km/h s udarima do 90km/h. Na ovom području očekuju se udari preko 110km/h, a na dubrovačkom do 140km/h.

– Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Vjerojatnost grmljavine > 60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – poručuju iz DHMZ-a putem Meteoalarma.

Na većem dijelu obale očekuje se stanje mora 4-5, a na otvorenom moru prema kraju dana i 6 (valovi od 4 do 6 metara visine).


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime