PROBLEMI U DUGOM RATU Velik broj djece ostao neupisan u dječji vrtić, majka tvrdi: “Nisu transparentni upisi, upisuje se preko veze”

52 djece iz Dugog Rata ostalo je neupisano u vrtić. Peticiju je potpisalo preko 1000 ljudi

Svaki zaposleni roditelj, koji nema baka servis, mora svoje dijete dati u vrtić. No, kako to obično biva kod nas, mjesta za svu djecu – nema. Iznimka nije ni mjesto Dugi Rat gdje je ove godine ostalo neupisano 30 jasličke djece te još 22 djece vrtićke dobi. Dakle, 52 djece ostalo je bez vrtića, a njihovi roditelji našli su se u problemima.


No, nije problem samo nedostatak kapaciteta čini se. Kako nam tvrdi jedna mama čije je dijete ostalo neupisano, nije sve učinjeno po propisu.

“Ništa se nije promijenilo od lani”

“Imamo 52 djece koja nisu upisana u vrtić. Situacija je takva bila i lani i ništa se nije promijenilo. Nisu transparentni upisi, upisuje se preko veze. Moramo nešto učiniti po tom pitanju, a treba otvoriti i još jedan vrtić. 30 ljudi je ostalo bez mjesta u vrtiću za svoje dijete. Govorim o jasličarima. Roditelji ne daju djecu u jaslice ako baš ne moraju. Pisala sam žalbu kad su došli rezultati, a u nju sam uključila i prosvjetnu inspekciju. Došao mi je odgovor. Inspektor je rekao da, šta se njega tiče, upis u vrtić Dugi Rat uopće nije proveden”, kaže nam sugovornica. Dodaje i da su kapaciteti smanjeni u odnosu na prošlu godinu jer je i tu navodno bilo nekih nepravilnosti, u grupama je bilo, tvrdi, više djece negoli je smjelo biti.

“Imamo jedno dijete i ja i muž radimo stalno. Imamo 60 bodova, dobili smo ih samo zato što oboje stalno radimo, nemamo dječji doplatak za koji se dobiva 5 bodova, nemamo još djece za što se dobiva još 5 bodova. Imate familije gdje radi samo otac, imaju dječji doplatak, imaju recimo još djece, a majka se zaposli kao kućna pomoćnica. Kad prođu upisi u vrtić, mama se odjavi. To je ono na što želimo utjecati. To im prolazi, ravnateljica to zna i kaže da ne može tu ništa učiniti. Znači djeca oboje zaposlenih roditelja se ne mogu upisati jer se druge upisuje svakako”, nezadovoljna je naša sugovornica.

Kako nam je kazala sugovornica, nakon upisa svaki nezadovoljni roditelj mogao je pisati žalbu (u roku od 15 dana), što su i učinili, ali nisu dobili odgovor.

U odgovoru koji je dobila od inspektora, među ostalim, stoji: “Vrtić nije donio Akt o upisu djece u Vrtić za pedagošku godinu 2021./2022. na temelju kojeg bi roditelji ostvarili pravo na pravni lijek, već neklasificirani akt pod nazivom Rezultati upisa za ped. godinu 2021./2022. pa je stoga Vrtiću naređeno da donese rješenje o upisu djece u vrtić…”


Predana peticija načelniku

“Napravili smo peticiju i skupili smo preko 1000 potpisa. Odnijeli smo je načelniku i nadam se da će nam pomoći jer je mjestu hitno potreban još jedan vrtić. Općina ima puno prostora, samo nedostaje im malo volje da se to riješi”, kaže nam ova mlada majka.

Svi oni čija su djeca ostala neupisana, mogu svoju djecu upisati primjerice u neki privatni vrtić u Omišu ili Splitu i za to plaćati puno viši iznos negoli inače. U državni vrtić u tim mjestima ne mogu jer nemaju tamo prebivalište. Pitaju se gdje će u 9. mjesec sa svojom djecom.“Problem nije od jučer, situacija je bila jednaka prošle godine, ravnateljica nije ništa učinila po tom pitanju. Nadamo se da će novi općinski načelnik i vijeće nešto učiniti”, nada se naša sugovornica.

ODGOVOR RAVNATELJICE VRTIĆA U DUGOM RATU “Situacija je takva da ima više prijavljenih nego što ima mjesta u vrtiću”

Nakon što smo pisali o problemima s (ne)upisom djece u Dječji vrtić Dugi Rat, javila nam se ravnateljica vrtića Biljana Brkan.

“Inspekcijski nadzor je proveden, nije doneseno rješenje, ali je obavijest o upisu. Postupit ćemo po rješenju inspekcije, donijet ćemo rješenje o upisu, ako je to grijeh, ja ga prihvaćam. Što se tiče transparentnosti i svega ostaloga, ne znam što da vam kažem, radimo po pravilniku, pravilnik je donesen po Zakonu o predškolskom odgoju. Tu inspekcija nije našla prigovore, niti na rezultate koji su izašli. Situacija je takva da ima više prijavljenih nego što ima mjesta u vrtiću, radi se na tome sa osnivačem, da se otvore nove skupine. Ja razumijem da su roditelji nezadovoljni, ja ih razumijem, moraju raditi, nemaju gdje s djecom, nema više baka i djedova koji ih mogu čuvati”, kazala nam je ravnateljica Brkan.

Kako kaže, ne može ona sama otvoriti novi vrtić, to ovisi o osnivaču, a sastanak s osnivačem bit će održan.

“Roditelji su potpisali peticiju, ima toliko netočnih stvari, a ja nemam volje ni vremena sudjelovati u tim prepiskama preko društvenih mreža. Osnivač će napraviti koliko bude moguće, čovjek je tek došao, znao je dosta toga, ne može napamet ništa. Roditelji su uvjereni da je sve preko veze, međutim ja odgovorno tvrdim da nije, pravilnik je napisan, takav je kakav je, ali što se transparentnosti tiče to sigurno nije istina”, kazala nam je ravnateljica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
1
Grrr
5
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime