U svoj dvodnevni posjet Splitu danas je stigao britanski princ Edward, sin kraljice Elizabete II., a domaćin prilikom obilaska povijesne jezgre grada bio mu je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Princ Edward u naš grad i našu zemlju došao je i na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova, što samo po sebi govori koliko je Split postao relevantan u međunarodnim okvirima – rekao je gradonačelnik Krstulović Opara podsjetivši kako je nedavno u svom državničkom posjetu Splitu bio i predsjednika Savezne Republike Njemačke.

Ovoj poznavatelj splitske i hrvatske baštine tako je danas obišao Rivu, Dioklecijanove podrume, Peristil, Vestibul i splitsku katedralu, a u Muzeju grada Splita dr. Ana Šverko pokazala mu je originalni primjerak knjige Roberta Adama, škotskog arhitekta koji je u 18. stoljeću proučavao palaču. Splitski primjerak čuva se tako u Muzeju grada, a domaćini su upoznali uvaženog gosta kako i njegova obitelj posjeduje original koji se nalazi u British museumu. Šverko je princu Edwardu predstavila još jedno iznimno izdanje, knjigu radova o Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači koju je zajedno s Joškom Belamarićem uredila 2017. godine.

U pratnji britanskog princa danas je bio i veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva u Hrvatskoj Nj. E. Andrew Dalgleish. Tijekom svog boravka u Splitu, princ Edward sutra će posjetiti i Galeriju Meštrović te Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, u splitskom gradu prijatelju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime