PRIMJER ODGOVORNOSTI Splitski maturant Nikola Despalatović tijekom gimnazijskog obrazovanja bez ijednog izostanka: “Školu sam shvaćao kao posao”

[INTERVJU] "Bilo je jutara kada sam bio i nenaspavan i umoran i nije mi se dalo ići u školu. Ali uvijek mi je poštenje bilo na prvom mjestu", kazao nam je splitski maturant koji je tijekom srednjoškolskog obrazovanja imao nula izostanaka. Evo njegove priče, oduševit ćete se

Nikola Despalatović

“Školu shvaćam kao svoje radno mjesto, a na posao se mora otići. Jednostavno rečeno, ako nemam dovoljno dobar razlog, ne vidim način kako izostati s nastave”, upravo tako zbori Nikola Despalatović, maturant V. splitske gimnazije “Vladimir Nazor” koji je na kraju ove školske godine dobio neobičnu i vrlo rijetku nagradu.


Naime, Nikola tijekom srednjoškolskog obrazovanja nije skupio niti jedan izostanak, i za to je dobio zasluženu pohvalnicu.

Nikola Despalatović

Koliko je ovaj slučaj u današnjem vremenu rijedak posvjedočila nam je ravnateljica spomenute splitske gimnazije Ankica Kovač.

“Na početku školske godine za prethodnu školsku godinu uručujemo simbolične poklone svim učenicima koji su imali nula opravdanih i neopravdanih izostanaka. Na taj način želimo pokazati koliko takve đake cijenimo i vrednujemo. To je jedna iznimno rijetka vrlina, ali na sreću u našoj školi još uvijek imamo takvih pozitivnih primjera”, kazuje nam vidno ponosna ravnateljica Ankica Kovač.

Otkrila nam je da Nikola nije bio jedini takav primjer, prije nekoliko godina bilo je sličnih učenika koji su na isti način pohvaljeni od cjelokupnog školskog kolektiva.

“Prije nekoliko godina imali smo sličnih primjera. Drago nam je zbog toga, to je rijetkost, ali ipak se događa. Mislim da učenici kroz opravdane i neopravdane izostanke razvijaju odgovornost. Moja poruka roditeljima je da ne čine djeci medvjeđu uslugu i da ne opravdavaju ono što ne bi trebalo biti opravdano”, podvukla je ravnateljica Kovač.


Nikola Despalatović

Mi smo odlučili upoznati mladog maturanta Nikolu Despalatović, posjetili smo kultnu splitsku gimnaziju i tamo smo susreli vrijednog i skromnog učenika koji se upravo priprema za nadolazeće ispite državne mature.

Nikola Despalatović

‘Ukrali’ smo mu malo vremena i željeli smo ga pitati kako je to uspio, i kako je uopće moguće imati 0 (nula) izostanaka u cjelokupnom srednjoškolskom obrazovanju.Nikola, kako si to uspio? Znači, u četiri godine srednje škole nemaš niti jedan izostanak?!

Evo, ne znam što bi vam rekao. Cijelo vrijeme sam bio zdrav i nije bilo razloga da ne dođem u školu. To je kao kad idete na posao, ako ste zdravi i nemate nekih problema, nema razloga da ne dođete na svoje radno mjesto.

Nikola Despalatović

Ti si vrlo rijedak primjer učenika! Jesi li ikad došao u kušnju ujutro kad si se probudio? Spava ti se, a ti moraš na prvi sat, što onda?

Moram priznati da sam došao u kušnju dosta puta. Bilo je jutara kada sam bio i nenaspavan i umoran i nije mi se dalo ići u školu. Ali uvijek mi je poštenje bilo na prvom mjestu. Želio sam biti pošten i korektan prema kolegama i prijateljima.

Kako su tvoji prijatelji i školske kolege gledali na to da si ti svaki dan u školi i da imaš nula izostanaka?

Svi su se na to naviknuli, prilagodio sam se atmosferi i prirodi. Postalo je normalno da ću uvijek u razredu barem biti ja i to je svima bilo normalno.

Nikola Despalatović

S kojim uspjehom si na kraju prolazio razrede je li tvoj dolazak u školu utjecao na konačni uspjeh?

Bio sam vrlo dobar učenik i smatram da moj dolazak u školu nije u potpunosti utjecao na moj konačni uspjeh. Sigurno ne bih bio niti gori niti bolji, to je onaj normalan uspjeh kojeg sam i u konačnici uvijek očekivao.

Nekad si bio svjestan da se nisi dobro pripremio za neko ispitivanje ili ispit, ali svejedno, nisi nikad pomislio ne doći u školu?

Ma naravno, nisam to ni pomišljao. To je sve životna škola i dio mog odrastanja. Za đaka je svaka ocjena, pa i ona loša. Sve se u životu može ispraviti, pa tako i jedinica.

Završio su srednju školu i sada polažeš državnu maturu, kako podnosiš ovo, za maturante poprilično stresno razdoblje u životu?

Definitivno planiran ići na fakultet i aktivno se pripremam za državnu maturu. Zanima me više područja, pa još uvijek razmišljam koji fakultet upisati. Sada sam samo fokusiran na državnu maturu, a kad to prođe malo ću onda biti pametniji i tada ću odlučiti gdje ću nastaviti svoje školovanje.

Nikola Despalatović

Učiš li puno u ovim danima pred državnu maturu?

Pa dosta učim i redovito se pripremam za svaki nadolazeći ispit. Pokušavam dosta toga ponoviti i što bolje se pripremiti za ono što me u skorijoj budućnosti čeka.

Tvoja generacija dosta je propatila, vi ste ‘Covid’ generacija i mnogo toga vam je ‘oduzeto’. Kako ti na to gledaš?

Da, teško je to razdoblje za sve učenike. Mnogo toga smo propustili, ali to je tako, ne treba žaliti, treba dalje živjeti i pomiriti se s tim. Nastavu smo imali, malo u školi, malo online, prilagođavali smo se ovim teškim vremenima. Ne treba očajavati, niti smo mi, niti je itko kriv za ovo, jednostavno cijeli svijet se bori s istim problemima.

Najviše mi je žao što smo propustili maturalnu večer i ekskurziju i žao mi je zbog toga, ali što je, tu je.

Nikola Despalatović

Online nastava, pa ni nju nisi propustio?

Eeh, nije bilo razloga izostajati na takvoj nastavi, barem je to bilo lako. Pratio sam i online nastavu redovito i trudio sam se biti što aktivniji i bolji u istoj. Možda su na takvoj nastavi mnogi učenici patili, jer ipak, složit će se svi, nije to ona nastava na kakvu smo mi naviknuli, ali nadam se da se većina mojih kolega ipak na kraju uspjela prilagoditi ovoj ‘nenormalno’ situaciji.

Da danas ponovno upisuješ srednju školu, bi li istu ovu školu upisao?

Definitivno, upisao bih je bez razmišljanja. Gimnazija nije bila lagana, ali ovdje sam upoznao jako puno dobrih ljudi, kolega i prijatelja, ali i predivnih nastavnika koji su se uvijek trudili i koji su u svakom trenutnu davali sve od sebe. Drago mi je što sam završio ovu školu i da sutra ponovno upisujem srednju, sve bih isto ponovio.

Nikola Despalatović

Tvoja poruka za kraj?

Želio bih uputiti poruku učenicima da ne izostaju zbog nekih trenutnih okolnosti i problema u kojima su se našli. Također upućujem poruku i profesorima, neka i oni računaju na poštenje brojnih učenika koji redovito dođu u školu, iako znaju da taj dan neće dobiti dobru ocjenu. Ti učenici su bili dovoljno hrabri i zreli te su se suočili sa svojim problem i došli su na nastavu bez obzira na sve.

Moja reakcija na članak je...
Vau
116
Haha
7
Hagić
16
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
3
Molim?
6

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime