Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Inicijativa 30 udruga osoba s invaliditetom iz čitave Republike Hrvatske koja je svojim objedinjenim zahtjevom iz veljače 2018. potaknula izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu (Zakona) želi javno pohvaliti i zahvaliti se ministru Olegu Butkoviću, ravnateljici Agencije za obalni linijski pomorski promet Pauli Vidović, Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, djelatnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnicima drugih tijela državne uprave (koji su sudjelovali u radu Stručnog povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu) te svima onima koji su dali svoj doprinos u izmjeni ovog zakona, prvenstveno Bračkim pupoljcima temeljem čijeg zahtjeva je upotpunjen popis kategorija koje ostvaruju pravo na besplatni prijevoz.

Sastanak predstavnica Inicijative 30 udruga s ministrom Butkovićem u travnju 2018. u Splitu je rezultirao besplatnim prijevozom za vozila (osoba s invaliditetom s tjelesnim oštećenjem donjih ekstremiteta 80% ili više, hrvatskih ratnih vojnih invalida sa 100% tjelesnog oštećenja te osoba s oštećenjem osjetila vida od 100%) već u listopadu 2018. temeljem preporuke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a za 2019. godinu bilo je dogovoreno zakonsko rješavanje prava na povlašteni prijevoz na državnim linijama u javnom prijevozu i za osobe s invaliditetom i pratnju.

Slijedom toga, Ministarstvo je u rad Stručnog povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Zakona uključilo predstavnicu Inicijative, osobu s invaliditetom. Predstavnica Inicijative ravnopravno je sudjelovala u radu Stručnog povjerenstva. Kako bi se omogućilo sudjelovanje predstavnice Inicijative koja ima prebivalište u mjestu različitom od mjesta održavanja sastanka Stručnog povjerenstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo joj je pravo na naknadu putnih troškova, što otvara vrata sudjelovanju u stručnim povjerenstvima osobama s invaliditetom iz drugih krajeva Hrvatske.

Koristimo današnji dan kako bismo javno pohvalili ovakvu praksu koja je u skladu Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine i UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom da se u razvoju i provedbi zakona, politika i u drugim postupcima donošenja odluka koje se tiču osoba s invaliditetom, države temeljito savjetuju s osobama s invaliditetom i u to ih aktivno uključuju. Time se jamči potpuno i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u postupcima donošenja odluka i izradi zakonodavstva i politika koje se odnose na pitanja povezana s osobama s invaliditetom.

U prošli petak je Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu izglasan u Hrvatskom saboru te su zakonom propisane kategorije koje ostvaruju pravo na besplatni prijevoz:

– osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100% tjelesnog oštećenja te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100% i gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnog oštećenja, osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, na trajektnim linijama, uključujući i osobno vozilo kojima se navedene osobe prevoze;
– djeca s teškoćama u razvoju uključujući i osobno vozilo kojim se prevoze djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja;
– pratitelj osobe s invaliditetom i djeteta s teškoćama u razvoju.

U vjeri da će, u skladu s dogovorom s Ministarstvom, svaki novi kupljeni/izgrađeni trajekt u Republici Hrvatskoj imati lift i prilagođeni sanitarni čvor te da će biti pristupačan osobama s invaliditetom, javnom zahvalom na današnji dan želimo istaknuti pozitivnu praksu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s ciljem da posluži kao primjer drugim ministarstvima i tijelima državne uprave kako na najbolji mogući način provoditi Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Inicijativa 30 udruga osoba s invaliditetom Republike Hrvatske:

UDRUGA ANĐELI
UDRUGA SRCE
UDRUGA LASTAVICE
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE
UDRUGA HVIDR-a SPLIT
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM “SVETI BARTOLOMEJ” KNIN
UDRUGA MLADIH PRIJATELJ
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SPLIT
UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT
UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SUNCE
UDRUGA TJELESNIH INVALIDA “TOMS”
LIGA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI
PLIVAČKI KLUB „CIPAL“ SPLIT
UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN
UDRUGA PRIJATELJ METKOVIĆ
UDRUGA DJECA PELJEŠCA
OSIce – HRVATSKI SAVEZ UDRUGA
UDRUGA KOLIBRIĆI
UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLATIRANIH BOLESNIKA SDŽ
DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE
UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE KARLOVAČKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM PULA
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE ZADARSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO DISTROFIČARA, INVALIDA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE I OSTALIH TJELESNIH INVALIDA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJEKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime