Najmanje jedna osoba poginula je u padu vojnog helikoptera danas oko 11 sati u moru između Zablaća i Zlarina, izvijestio je ŠibenikIN. Akcija spašavanja je u tijeku.

15:00 – “Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati leta, a mlađi 1500”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec na konferenciji za medije, više pročitajte ovdje.

14:15 – Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja, više pročitajte ovdje.

13:40 – Na rivi u Zablaću u tijeku je izvlačenje dijelova vojnog helikoptera koji su se od njega odbili pri padu, više pročitajte ovdje.

12:40 – Nalazio sam se 500 metara od događaja, čuo sam zvuk kao da su vojne vježbe na moru. Nisam znao da se radi o nesreći dok nisam vidio policijski brod na moru – kazao je svjedok nesreće.

Vojska je preuzela cijeli slučaj, a MORH je za 14:30 sazvao konferenciju za medije.

ŠibenikIN neslužbeno javlja da su život izgubila obojica pilota.

12:18 – Ministarstvo obrane sazvalo je izvanrednu konferenciju za medije u 14:30 sati u Zemuniku. Do tada ne otkrivaju nikakve nove informacije o nesreći.

12:12 – Kako za ŠibenikIN javljaju reporteri s terena, u moru je pronađeno mrtvo tijelo jedne osobe. Spasioci su ga oko podne izvukli iz mora u Zablaću.

Na mjesto nesreće isplovila su tri broda – SAR, policijski i vatrogasni. U zraku je helikopter, a jedan transportni s upaljenom motorima čeka na zablaćkom igralištu. Sve službe su na terenu, kao i vojska.

12:06 – Predsjednik Mjesnog odbora Zlarin opisao je što je vidio u blizini obale:

– Bio sam na rivi i čekao taxi brod. Oko 11:20 sati vidio sam dva helikoptera Kiowa koji su letjeli iz smjera Vodica prema jugu. Letjeli su normalno i nije bilo nekih naznaka da je nešto pošlo krivo. Mi smo krenuli ubrzo i vidio sam jedan helikopter kako kruži, pomorsku policiju i nešto još u moru. Sve se to izdogađalo u 5 do 10 minuta – rekao je za 24 sata Tomislav Kranjac, predsjednik mjesnog odbora Zlarina.

11:55 – MORH je potvrdio da se radi o vojnom helikopteru.

“U području otoka Zlarina i Zablaća došlo je do pada helikoptera Kiowe OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak 27. siječnja 2020. u 10:30 sati.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima” – stoji u priopćenju MORH-a.

Kiowa helikopter na splitskoj Rivi

11:35 – “Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11:06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter” – izvijestila je šibenska policija.

Iz Centra 112 kazali su da je vozilo hitne službe na putu prema mjestu događaja, a još nemaju informacije ima li u nesreći ozlijeđenih.

– Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11:06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi na mjesto događaja upućena su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – izvijestila je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime