U prehrambenom proizvodu iz BiH utvrđena je povećana količina enterobakterija, izvijestio je u srijedu europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.
Visoka razina enterobakterija ustanovljena je u jogurtu, a slučaj je okarakteriziran kao potencijalno rizičan. Uzorak je izuzet još 25. rujna ove godine tijekom granične kontrole robe u kamionu, a pošiljka je potom puštena u Hrvatsku.
No, danas je konačno stigao nalaz koji je pokazao da je jogurt pun enterobakterija. Dakle, da je proizvod kontaminiran doznali smo tek tri tjedna od ulaska na naše tržište. I ne samo naše jer je jogurt iz BiH otišao i u Švedsku.
Zemlja prijave je Hrvatska, a obavijest se tiče naše zemlje, Bosne i Hercegovine te Švedske. Zbog čega je rezultate nalaza trebalo tako dugo čekati – nije poznato.
Inače, enterobakterije ili crijevne bakterije obuhvaćaju rodove kao što su Salmonella (patogen), Escherichia (potencijalni patogen), Shigella (patogen), Klebsiella, Enterobacter i druge.
“Prisutnost enterobakterija u namirnicama indikator je fekalnog zagađenja, odnosno nedovoljne higijene tijekom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama. Namirnice u kojima se ustanovi prisutnost enterobakterija smatraju se zdravstveno neispravnim.
Izolirane mikrobiološkim brisevima na površinama, rukama osoblja i pribora ukazuju na fekalno zagađenje i nedovoljno čišćenje, pranje i dezinfekciju”, tumače u Zavodu za javno zdravstvo.





