Dr. Šime Jozipović, docent s Katedre za menadžment Ekonomskog fakulteta u Splitu, nagrađen je prestižnom nagradom Europskog udruženja za javno pravo za svoj doktorat, koji je proglašen najboljim javno pravnim doktoratom u Europskoj Uniji u protekloj godini. Na ceremoniji u Ateni, na kojoj je između ostalih sudjelovao i grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos te niz vodećih europskih znanstvenika i stručnjaka, svečano mu je dodijeljeno priznanje za njegova postignuća u unaprjeđenju gospodarskog prava. Spomenuti doktorat, koji je u međuvremenu objavljen u obliku monografije pod naslovom „Utjecaj europskog prava o državnim potporama na međunarodno porezno pravo“, bavi se pitanjima naplate poreza od međunarodnih korporacija koje putem složenih korporativnih struktura izbjegavaju plaćati porez unutar EU-a.

„Kad države dopuštaju velikim korporacijama poput Google-a, Apple-a ili McDonald’s-a da za razliku od običnih smrtnika ne plaćaju porez, one zapravo subvencioniraju te korporacije nauštrb drugih poduzetnika. Ovakve skrivene subvencije nažalost nisu rijetke. Međutim, one se redovito protive Europskim propisima o tržišnom natjecanju. Moje istraživanje prije svega pomaže u identifikaciji često skrivenih poreznih povlastica, te bi trebalo dati Europskoj komisiji dodatne alate za utvrđenje države-krivca za povlasticu, a time i osigurati naplatu poreza od velikih korporacija“, kaže Jozipović. Trenutno se na Sudu Europske Unije vodi već niz predmeta protiv nekih od vodećih svjetskih korporacija zbog izbjegavanja poreza, a samo u slučaju protiv tehnološkog diva Apple-a, komisija traži naknadnu naplatu od 13,2 milijardi eura poreza u raznim državama članicama.

Sinergija ekonomije i prava

Dr. Jozipović je nakon znanstvenog djelovanja na Sveučilištu Harvard i MaxPlanck Institutu u Münchenu, 2019. godine prešao u zvanju docenta u polju pravnih znanosti na Katedru za menadžment Ekonomskog fakulteta u Splitu. Akvizicija dr. Jozipovića još je jedan korak ka povećanju interdisciplinarnosti i internacionalizaciji ekonomskog fakulteta u Splitu koji već nekoliko godina zaredom niže uspjehe kako na svjetskim rang listama, tako i u sklopu međunarodnih udruženja.

Na pitanje vezano za njegovu odluku o povratku u Split i dolasku upravo na Ekonomski fakultet u Splitu dr. Jozipović rekao nam je sljedeće: „Kada sam se vratio u Hrvatsku cilj mi je bio upozoravati na neke nelogičnosti pravnog sustava i pomoći mladim poduzetnicima u manevriranju složenim pravnim okruženjem, a time i u ostvarenju poslovnih uspjeha u domovini. Sretan sam što na Ekonomskom fakultetu u Splitu nastavljam svoju karijeru jer mi je ovdje upravo to omogućeno. Radim svaki dan sa studentima, pravno savjetujem mlade poduzetnike i surađujem sa vrhunskim kolegama na međunarodno relevantnim interdisciplinarnim istraživanjima.“

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime