Hrvatski fotografski centar (HFC) organizira izložbu fotografskih portreta građana RH te će izdati prvu monografiju PORTRET HRVATSKE 2020 kojom će današnju RH predstaviti Europskoj Uniji i to u vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU.

Na HFC Nagrada/Natječaj – PORTRET HRVATSKE 2020 mogli su sudjelovati isključivo državljani Republike Hrvatske s portretima snimljenim isključivo u Republici Hrvatskoj. Prvo je odabrano 50 autora, među kojima su brojna zvučna imena poput Verzottija ili Strikomana, ali i splitski fotograf, član Fotokluba Split i pustolov Jurica Galić Juka.

 – Odlučili smo predstaviti 50 različitih autora sa samo jednim svojim portretom jer mogli su poslati do pet fotografskih portreta. Jednom od tih autora portreta na otvorenju će se dodijeliti titula Portret Hrvatske 2020. U današnje se vrijeme napredne tehnologije fotografiranja pojavljuje ogromna količina portreta. Međutim, svaka fotografija koja predstavlja osobu ili osobe nije nužno i portret osobe. Iz takve bi se fotografije trebalo iščitati više od dokumentarnih pojedinosti oblika, boja, veličine, starosti osobe. Treba puno dobrih elemenata da bi se snimio portret kojim promatrač portreta prepoznaje glavne osobine portretiranoga i njegove okoline te ponekad i stil autora portreta – poručili su iz Hrvatskog fotografskog centra.

Ocjenjivački sud činili su samostalni fotograf Zvonimir Atletić, povjesničarka umjetnosti Iva Körbler i samostalni fotograf Luka Mjeda.

Nagrada PORTRET HRVATSKE 2020 dodijeljena je 29.02.2020. u Muzeju Mimara autoru Walteru Sirotiću za portret pod nazivom “MASSIMO”.

Povodom ulaska u finale, porazgovarali smo s fotografom Juricom Galićem Jukom.

Jesi li očekivao ulazak među 50?

– Iskreno, jesam. Bez lažne skromnosti, smatram da su male šanse bile da ne uđem u taj top 50. Velika je to brojka, a portretna fotografija je ipak moja specijalnost. Štoviše, prošlo je nekoliko mojih fotografija sudačko vijeće, ali samo jedna može biti po jednom autoru na izložbi.

Što ti znači ovaj plasman?

– Prije svega radost. Jer fotografija je za mene radost, a priznanje ne tražim u natjecanjima. Ipak, ponekad volim poslati svoje radove na koje zanimljivo natjecanje.

Koja te fotografija predstavljala?

– Odraz. Tako sam nazvao fotografiju koja prikazuje dva komada stakla s različitim odrazima lica moje supruge.

Kako je ta fotografija nastala?

– Spontano. Dobio sam ideju, uzeo fotoaparat u ruke i zamolio suprugu da mi pozira par metara od kuće. Sve je nastalo iz prvog pokušaja, nakon par minuta. Bez ikakve posebne obrade.

Koji su ti foto planovi za dalje?

– Fotografija je moja prva i najveća ljubav i jedva čekam raditi portretnu i dokumentarnu fotografiju na putovanjima. Ali trenutno mi je u centru interesa video format i rad na svom YouTube kanalu – kazao je Juka za Dalmacija Danas.

Specifičnosti stanovnika Hrvatske

Ne postoji fotograf, profesionalac ili amater, koji se nije ogledao u žanru portreta te će ovakvo Natjecanje, Izložba, Nagrada i monografija PORTRET HRVATSKE 2020 ukazati na različitost, kreativnost i kvalitetu fotografskih umjetnika portreta, a također i specifičnosti stanovnika Hrvatske.

Na otvorenju Izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu bit će promovirana monografija PORTRET HRVATSKE 2020 te će se dodijeliti Nagrade za najbolje autore fotografskog portreta. Tijekom trajanja izložbe održavat će se predavanja prestižnih autora na temu fotografskih portreta, umjetničke fotografije (fine art), tendencijama razvoja fotografije te još neke promocije vezane za fotografiju i digitalne medije.

Izložba će se trajati od 29. veljače do 14. ožujka 2020. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime