Preminuo Tomislav Merčep

Preminuo je Tomislav Merčep, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata


Merčep je umro u ponedjeljak navečer u 22 sata, nakon dugotrajne i teške bolesti, piše N1.


Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj Poljani. Obnašao je i dužnost ratnog pomoćnika ministra obrane.

Vrhovni sud ga je 2017. godine osudio na sedam godina zatvora za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani.

Osuđen za ratni zločin u Pakračkoj Poljani

Merčep je uhićen u prosincu 2010. godine, a istraga protiv njega pokrenuta je 19 godina nakon počinjenih zločina. U Remetinec je odveden nakon izricanja nepravomoćne presude 12. svibnja 2016.

Merčep je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je dosuđena zatvorska kazna u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci. Merčepu je utvrđena krivnja za ubojstvo 43 civila koje su ubile njegove postrojbe. Vrhovni je sud godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

“Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi, čime im je dao prešutno odobrenje da to čine”, zaključio je među ostalim predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović, čitajući prvostupanjsku presudu Merčepu.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove skupine hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhićena skupina koja je likvidirala zagrebačku obitelj Zec.

Tzv. Merčepovci su nešto iza 23 sata, 7. prosinca došli ispred kuće obitelji Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, te su oni oslobođeni, piše N1.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
34
Grrr
5
Molim?
1

1 KOMENTAR

  1. MEČEP I GLAVAŠ GLAVNE CERIBAŠE RATA U SLAVONIJI I BARANJI!

    DRAGO HEDL IZDAJE KNJIGU O ZLOČINIMA U SLAVONIJI I BARNJI U KOJOJ SE GOVORI,ARGUMENTIRANO ,O TUĐMANOVOJ KATOLIČKO-STEPINČEVSKOJ FALANGI ,PRIJE NEGO SE NA RAT I POMIŠLJALO. DRAGO,ŽIVI SVJEDOK ,STANOVNIK OSIJEKA I GRAĐANIN HRVATSKE ,PIŠE DA JE MERČEP U VUKOVARU ,PO SVOM IZBORU , UBIJAO I PLJALČKAO SRPSKE GRAĐANE A DA NITKO IZ KATOLIČKE TUĐMANOVE FALANGE NIJE REAGIRAO. DRAGO PIŠE DA JE MERČEP,HTIJUĆI SE POKAZATI DA JE CERIBAŠA U VUKOVARU ,ŠUŠKU I NJEGOVOJ PRATNJI POKAZAO NEKOLIKO SRPSKIH MRTVIH GRAĐANA ,KOJE JE NJEGOVA FALANGA LIKVIDIRALA I OBJESILA IH NA ČENGELE U VUKOVARSKOJ KLAONICI .
    DRAGO PIŠE DA SU MERČEP I GLAVAŠ BILI GLAVNI CERIBAŠE U SLAVONIJI I BARANJI KOJI SU ODLUČIVALI KOJE ĆE SELO OSTATI BEZ SVOJIH STANOVNIKA U NOČNIM POHODIMA KATOLIČKIH KRVOLOKA. A KAVOG LI PARADOKSA , ŠEKS IM BIO VOJNO I POLITIČKI NADLEŽAN???
    DAKLE ,VUKOVAR JE KRVARIO SKORO GODINU DANA PRIJE ZLOČINAČKE EPOPEJE KOJU SU DOGOVORILI DVOJICA RATNIH ZLOČINACA ,TUĐMAN I MILOŠEVIĆ,KOJI SU PO SVIM VLADAJUĆIM I DOGOVORENIM KONVENCIJAMA TREBALI DA VISE NA GLAVNOM TRGU U VUKOVARU KAO MUSOLINI 1945 GODINE. NE ZBOG OSVETE NEGO ZBOG LJUDSKE SRAMOTE KOJU SU ONI SMISLILI I KOJOJ SU KUMOVALI.XX
    DRAGO HEDL PIŠE DA JE ZA ZLOČINE U BOROVU SELU KRIV ŠUŠAK I VICE VUKOJEVIĆ KOJI SU NOĆ PRIJE ,SA DVA HICA IZ RUČNIH BACAČA ,U NOĆNIM SATIMA,KADA GRAĐANI MIRUJU,BOMBARDIRALI SELO I POBJEGLI . PA TKO SE TO IGRAO PROVOKACIJE RATA NA NAŠIM PROSTORIMA??? PA TKO JE TO AGRESOR????

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime