Preminuo hrvatski političar Anto Kovačević, koronavirus mu je izazvao kardiovaskularne probleme

Imao je 68 godina


Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević, objavio je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, a informaciju je potvrdio i Ljubo Ćesić Rojs za portal Direktno.


Bio je zaražen koronavirusom koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme, javio je portal Teleskop. Imao je 68 godina.

Kovačević je rođen je u Adi u Bosni i Hercegovini 21. ožujka 1952. godine. Studirao je filozofiju u Beču i bio stipendist austrijske vlade, a filozofiju je tamo i doktorirao.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981., uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ.

Jugoslavenske vlasti su ga uhitile, u zatvoru je bio šest godina

Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, na sveučilištu u Ljubljani. Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

Za vrijeme svog saborskog mandata, ostao je upamćen po sukobu s tadašnjom zastupnicom HNS-a Vesnom Pusić. Kovačević je tada Pusić rekao:

– Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.

Taj njegov istup osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije, kao i feminističke udruge te je Kovačević nakon toga nazivan seksistom, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
13
Grrr
1
Molim?
1

1 KOMENTAR

  1. PREMINUO I POSLIJEDNJI SREDNJO-VJEKOVI KRIŽAR
    KOJI JE BIO I OSTAO ,DOSLIJEDNI ,KLERIKLKALNO-NACISTIČKO-RASISTIČKI SLJEDNIK ,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,A TO JE BIO NAŠ SUGRAĐANIN ,ANTO KOVAČEVIĆ!!
    ANTE KOVAČEVIĆ POSTAO DEMORATA ,HRVAT ,JER JE HRVATSKI MISLIO I DJELOVAO ,BILO MU JE TIJESNO U SOCIJALISTIČKOJ SAMOUPRAVNOJ ZAJEDNICI GDJE SU SREDSTVA ZA PROIZVODNJU,ODNOSNO PROIZVODNE SNAGE ,U RUKAMA PROIZVOĐAČA,ŠTO ĆE REĆI SAMOSTALNI SU OD EKSPOLOATACIJE I PONIŽENJA, JER SAMI SEBI DIJELE SUDBINU, A NAŠ SE ANTE BORIO ZA KRŠĆANSKU RELIGIJU KOJU JE PAPA U OSTAVCI,BENEDIKT XVI-TI OSUDIO KAO NASILNIČKU I ZGRTAČKO-POSVOJNU ,S ‘ CILJEM IMATI I VLADATI. JOŠ JU JE NAZAVO OPTEREČENOM RAZNIM PREDRSUDAMA KOJE SE OSJEĆAJU U RASPIRIVANJU MEĐUSOBNE MRŽNJE NJENIH SLJEDNIKA ,JER SE RADI O KONKURENCIJI. OVO SVE JE MOJA PARAFRAZA PAPINOG PREDAVANJA U JEDNOM TALIJANSKOM GRADIČU ASSISSIU, NA PREDAVNJU MEĐURELIGIJSKOM SKUPU .PA SAM, MU PORUČIVAO ,POŠTOVANI ANTO KOVAČEVIĆU ,PAMET U GLAVU I PUT POD NOGE DO NEKE SVETINJE I NA KOLJENIMA OPLEŽI TAJ KIP ,MOŽDA POSTANEŠ PAMETNIJI STEPINČEVSKI KATOLIK, ,KADA NISI NAUČIO MISLITI, KADA JE TREBALO ,JER NAUČITI MISLITI ,KAŽE HEGEL ,JE VRLO MUČNA I TEŠKA ZADAČA KOJA NEMA KRALJEVSKIH PREČICA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime