Preminuo Dr.sc. Berislav Žarnić, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Splitu

Dr. sc. Berislav Žarnić, redoviti profesor u trajnom zvanju iz znanstvenog polja filozofije, prodekan za financije i poslovanje Fakulteta i voditelj Centra za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti, jučer nas je iznenada zauvijek napustio.
Prerana smrt našeg poštovanog kolege i dragog profesora velik je gubitak za naš Fakultet i Sveučilište u cjelini.
Iskrena sućut obitelji i prijateljima, suradnicima i studentima profesora Žarnića.


Dekan i Uprava Filozofskog fakulteta u Splitu

 

Posljednji ispraćaj održat će se na Lovrincu u ponedjeljak 29. svibnja u 17 sati.

Rođen 26. studenog 1959. godine u Tivtu (Boka Kotorska), odrastao u Makarskoj i u Splitu, studirao je i doktorirao 2000.-te godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Već 1995. uključuje se kao vanjski suradnik u rad Sveučilišta u Splitu te od samih početaka (2005.) sudjeluje u osnivanju Filozofskog fakulteta, na kojem kao stalni zaposlenik radi do posljednjeg dana u svojstvu profesora Logike, Filozofije odgoja, Filozofije znanosti i Logike i normativnosti, voditelja Centra za logiku, epistemologiju i filozofiju znanosti, te kao prodekan za financije i poslovanje.


Osim kroz nastavu i rad sa studentima, profesor Žarnić dao je značajan doprinos razvoju Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu između ostalog i kao član sveučilišnih savjetodavnih (Savjet Sveučilišta u Splitu, 2006.–2007.) i radnih tijela (inicijalno ECTS povjerenstvo, 2004.–2005.) te obavljajući prodekansku dužnost u pet mandata.
Zajedno s prof. Franjom Sokolićem (PMFST) i prof. Draganom Poljakom (FESB) utemeljio je 2012. interdisciplinarnu znanstvenu konferenciju Physics and Philosophy.

Kao istraživač i kao nastavnik prof. Žarnić djelovao je najviše unutar teorijskih okvira logike i filozofije odgoja. Unutar prve najveći je doprinos dao u deontičnoj logici baveći se normativnim sustavima te nemonotoničnom posljedicom praktičnoga zaključivanja. Filozofiji odgoja pridonio je opisom logičkog oblika filozofije odgoja i pedagogije te brigom o refleksivnoj pedagoškoj praksi.Njegovo šire područje djelovanja obuhvaćalo je i filozofiju znanosti i filozofiju jezika te je unatoč preranoj smrti za sobom ostavio bogatu znanstvenu bibliografiju na engleskom i hrvatskom jeziku.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0