Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je svečano otvorio dvodnevnu Konferenciju o ribarstvu koja se održava u Solarisu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

– Ribarstvo je jedna od naših strateških gospodarskih grana i bez učinkovitog nadzora i kontrole ribarstva ne možemo dobro upravljati ribljim fondom, stoga su naporima ove Vlade u ribarstvo uložena znatna sredstva, oko 75 milijuna kuna – kazao je premijer Plenković okupljenima.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svom obraćanju istaknuo je kako održivost stabilnog gospodarstva nema alternativu.

Prigodnim riječima sudionicima Konferencije obratio se i šibensko – kninski župan Goran Pauk.

– Naš cilj je održivo ribarstvo i zaštita tradicionalnog ribarstva te postizanje ravnoteže između ribolovne flote i raspoloživih ribolovnih resursa. Upravo danas i sutra, na konferenciji o ribarstvu ovdje u Šibeniku, vjerujem da će svi sudionici konferencije razmjenom iskustava, znanja i sagledavanjem potreba, donijeti stav kako  kvalitetno promovirati ribarstvo i stvoriti poticajno okruženje za njegov rast i razvoj uz zaštitu najvrjednijih bioloških resursa – poručio je župan.

Svečanom otvaranju Konferencije nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, umirovljeni general Ante Gotovina, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić sa svojim zamjenicima, te predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić.

Tijekom dvodnevne Konferencije, predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava, raspravljat će o ključnim temama: stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora.

U sklopu događaja na šibenskoj rivi, ispred zgrade Šibensko – kninske županije, Ministarstvo poljoprivrede, uz prisustvo zamjenika župana Nikole Blaževića i Darija Puljića, predstavilo je sustav nadzora i kontrole ribarstva. Prilikom razgledavanja opreme sufinancirane EU sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvu, uzvanicima je predstavljen sustav bespilotnih letjelica, plovila ribarske inspekcije, ronilice, vozila, stereoskopske kamere, a prezentiran je i rad monitoring centra za ribarstvo.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime