Nova sramota u redovima Hrvatske vojske! Devetorica vojnika udaljena su s dužnosti, jer su bili pijani – i to dok su bili na dežurstvu u vojarni u Divuljama.

Da stvar bude gora, ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji. Incident od prije nekoliko tjedana o kojem nitko nije izvijestio javnost, Ministarstvo obrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani – kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara! Hrvatski vojnici, inače, pripadnici gardijsko – oklopno mehanizirane brigade bili su smješteni u vojarni u Divuljama. Krajem srpnja, njih 20-ak, opustilo se i popilo. U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu!

– Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne stege. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izvješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja – priopćeno je iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Utvrđeno je da je prekršena vojna stega! Zbog pijanstva su prijavljeni i vojnostegovnom sudu. Propusti su ozbiljni, jer alkohol nije dozvoljen.

– Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trijezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovjek ne radi trezveno – rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali jednom od zadarskih vatrogasnih zapovjednika takvo je ponašanje – nepojmljivo! Tim više, jer na terenu moraju biti uigrani kad gori!

– Vojska ima svoju disciplinu i jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju zapovijed zapovjedniku njihovom i oni funkcioniraju puno puno bolje nego kad dođu civili ili bilo tko sa strane. Naravno da se njih ne tjera na prvu frontu, što mi kažemo, nego tamo gdje treba čuvati i dežurati, ali kad je kritično tu nam priskoče u pomoć – rekao je Šoša.

Ove godine, najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji. Čak 16 od ukupno njih 37 zabilježeno je od početka ove protupožarne sezone.

Pomoć iz zraka često puta nije bila dovoljna. Prava je sreća da vojnici nisu morali na gašenje, niti su bili u okruženju. Dok su u vlastitim redovima – svojim ponašanjem “rasplamsavali” vatru.

Nadređenom opomena

Uz devetoricu vojnika, koji su poslani kućama s prijavama o povredi vojne stege, kažnjen je i zapovjednik te protupožarne bojne. Dakle, onaj tko je njima na terenu bio direktno nadređen. Njegova je kazna – prema izvještaju – blaža! Opomenut je!

Inače, samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 – injak postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholiziranosti,
– i tražila utvrđivanje stegovne odgovornosti. Treba reći i kako ovaj slučaj nije prenapuhan – ma koliko promila vojnici u Divuljama napuhali!

Oni koji su prisegnuli na služenje domovini bez obzira gdje se nalazili – u vojarni ili izvan nje – itekako znaju da svojim ponašanjem vojsku ne smiju sramotiti!

Osim toga, pripadnici ove brigade koja je bila kao ispomoć u gašenju požara, sudjeluju i u međunarodnim mirovnim misijama: UN-a i NATO-a.

Još se uvijek čeka komentar ministra obrane, kao i odgovor šefa vojske i njegovih zamjenika, tim više, jer su nakon niza incidenata na koje vojska nije bila imuna najavili kako se takvo ponašanje neće tolerirati!

Uz to je i načelnik Glavnog stožera, admiral Hranj, kad je preuzeo dužnost najavio pojačane kontrole i stroži nadzor.

Bio je tu i lov na veprove vojnim helikopterom, nedozvoljeni ulasci prerušenih civila u strogo čuvanu bazu u Zemuniku, ali rijetki su primjeri o kojima su u MORH-u o tome sami izvijestili javnost – koja sve to plaća i ima pravo znati na što se ti novci troše!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime