Najmlađi hospitalizirani pacijent u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ima 26 godina i to je dokaz da ne moraju nužno teški slučajevi biti samo kod onih starijih.

Danas je u Hrvatskoj 261 novozaraženi, ali zato s druge strane 255 je oporavljenih.

“Svjedoci smo većeg broja inficiranih što je rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, ne samo mladih. Kod mlađih je klinička slika blaža, ali olako prihvaćanje te činjenice i asimptomatske infekcije, može dovesti do širenja infekcije kod starijih i osjetljivijih”, rekao je Ivan Puljiz za Dnevnik te istaknuo kako je važno odgovorno se ponašati.

Komentirao je i veći broj preminulih, naime danas je sedam osoba umrlo s koronavirusom.

“Svi su stariji od 65 godina, a četiri pacijenata bila su starija od 80. Starost je čimbenik za teži oblik bolesti”, istaknuo je Puljiz te dodao kako COVID-19 ima veću stopu smrtnosti od gripe.

“Covid ima veću smrtnost, u prosjeku 3-4 posto, a 0,1 posto je od gripe, dolaskom sezone gripe bit će problema”, najavio je predstojnik klinike te dodao kako je najveći problem istovremena cirukulacija virusa gripe i koronavirusa te će nastati pritisak na zdravstveni sustav, piše Dnevnik.

“Svaki pacijent s respiratornom infekcijom zahtijeva pažnju i pristup, do mikrobiološke potvrde, kao da se radi o COVID-19”, kazao je te dodao:

“Mi ćemo se pripremiti, vi se cijepite protiv gripe”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime