U dvorani Turističko-ugostiteljske škole Split, 17.svibnja su predstavljeni novi dobitnici međunarodno priznate oznake “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” kao dijela “Culinary heritage Europe”.

Ovom prigodom predstavljena je i nova turistička ponuda – “Putovima kulinarske baštine”. Predstavljanju su nazočili članovi Kulinarske baštine Kujavu i Pomorze iz Poljske i glavni europski koordinator Culinary Heritage Niclas Fjellstrom.

“Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” u ovom trenutku ima 28 članova: restorani, slastičarna, OPG-ovi (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, prerađivači i prodavači ribe i ribljih proizvoda, hotel, poljoprivredna zadruga, Etno eko sela i konobe. Novih 7 članova, koji su zadovoljili kriterije, dobit će oznaku i pridružiti se broju od 1505 članova iz 44 regije. Udovoljavanjem zadanim uvjetima postaje se članom “Culinary Heritage Europe” i “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije”

Znak “Kulinarska baština”, zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Članstvom u “Culinary Heritage”, dobija se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu.

Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko–turističku ponudu te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.) što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca ali i demografsku obnovu.

Krajnji cilj u turizmu se može sažeti – ponuditi gostima ono što je raslo u našoj zemlji, pod našim suncem, u našem moru i rijekama i pripremljeno na naš način.

Oznake “Kulinarska Baština”, dodijelili su: pročelnik za turizam SDŽ Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ Joško Stella, glavni europski koordinator Culinary Heritage Europe Niclas Fjellstrom i koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban.

Novi dobitnici oznake “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” :

HOTEL CORNARO, Split
MIJUKIĆ PROM, Runović
ETNO SELO KOKORIĆI, Vrgorac
GASTRO RIBARNICE BRAČ, Split
RIBA DRAŽIN, Kaštel Kambelovac
DOCI d.o.o, Maovice, Vrlika
OPG GORAN FRANIĆ, Vrgorac