Predstavljeni dobitnici međunarodno priznate oznake “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije”

Predstavljanju su nazočili članovi Kulinarske baštine Kujavu i Pomorze iz Poljske i glavni europski koordinator Culinary Heritage Niclas Fjellstrom

U dvorani Turističko-ugostiteljske škole Split, 17.svibnja su predstavljeni novi dobitnici međunarodno priznate oznake “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” kao dijela “Culinary heritage Europe”.


Ovom prigodom predstavljena je i nova turistička ponuda – “Putovima kulinarske baštine”. Predstavljanju su nazočili članovi Kulinarske baštine Kujavu i Pomorze iz Poljske i glavni europski koordinator Culinary Heritage Niclas Fjellstrom.

“Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” u ovom trenutku ima 28 članova: restorani, slastičarna, OPG-ovi (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, prerađivači i prodavači ribe i ribljih proizvoda, hotel, poljoprivredna zadruga, Etno eko sela i konobe. Novih 7 članova, koji su zadovoljili kriterije, dobit će oznaku i pridružiti se broju od 1505 članova iz 44 regije. Udovoljavanjem zadanim uvjetima postaje se članom “Culinary Heritage Europe” i “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije”

Znak “Kulinarska baština”, zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Članstvom u “Culinary Heritage”, dobija se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu.

Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko–turističku ponudu te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.) što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca ali i demografsku obnovu.

Krajnji cilj u turizmu se može sažeti – ponuditi gostima ono što je raslo u našoj zemlji, pod našim suncem, u našem moru i rijekama i pripremljeno na naš način.


Oznake “Kulinarska Baština”, dodijelili su: pročelnik za turizam SDŽ Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ Joško Stella, glavni europski koordinator Culinary Heritage Europe Niclas Fjellstrom i koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban.

Novi dobitnici oznake “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” :HOTEL CORNARO, Split
MIJUKIĆ PROM, Runović
ETNO SELO KOKORIĆI, Vrgorac
GASTRO RIBARNICE BRAČ, Split
RIBA DRAŽIN, Kaštel Kambelovac
DOCI d.o.o, Maovice, Vrlika
OPG GORAN FRANIĆ, Vrgorac

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0