Predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama: “Sigurnost je hrvatska nafta”

Vojne snage potpuno spremne za obranu od požara, a provodit će se redovita protupožarna izviđanja gdje će i ove godine važnu ulogu imati besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“

Povodom početka ovogodišnje Protupožarne sezone u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama kod Trogira u srijedu, 17. lipnja 2020. predstavljen je rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ).


Na predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik vojnog dijela OVZ-a general-bojnik Krešo Tuškan, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivu i gašenje Ante Sanader te predstavnici lokalne zajednice i sudionici obrane RH od požara.

Tom prigodom, poručeno je kako su sve sastavnice protupožarnih snaga spremne i uvježbane za obranu RH od požara, a Operativno vatrogasno zapovjedništvo stavljeno je funkciju 15. lipnja, kada je i označen početak glavnog napora ovogodišnje protupožarne sezone. Uz vojni dio, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ministarstvo unutarnjih poslova, čine ga i sve druge sastavnice domovinske sigurnosti. OVZ-u u Divuljama stoji na raspolaganju suvremena oprema za prihvat i prijenos slike i svih najvažnijih informacija o događajima s terena u realnom vremenu što omogućava donošenje najučinkovitijih odluka za djelovanje snaga kao i upravljanjem kriznih situacija.

Ministar Božinović posebno je naglasio važnost integriranja institucija u zajedničkom odgovoru na krize te povezanosti i komunikaciju tih institucija sa građanima. „Zadnja nenadana ugroza od COVID-a 19 pokazala je sinergiju i efikasnost zajedničkog djelovanja, a siguran sam kako ćemo zajedničkim radom spremno odgovoriti i na moguću ugrozu od požara. Učinjen je ogroman napredak na unaprijeđenju sustava protupožarne zaštite o čemu najbolje govori podatak kako je u odnosu na 2017. skraćeno vrijeme trajanja protupožarnih intervencija za prosječno dva sata“, iznio je ministar Božinović.

Zamjenik zapovjednika vojnih snaga OVZ-a brigadir Robert Suntešić predstavio je sudjelovanje Hrvatske vojske u PP sezoni 2020. istaknuvši kako su vojne snage potpuno spremne za obranu od požara, a provodit će se redovita protupožarna izviđanja gdje će i ove godine važnu ulogu imati besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“. „Na prošlogodišnjem požaru kod Šibenika zahvaljujući njima imali smo i noću sliku o razvoju ovog požara te su bili naše oči iz zraka“, pojasnio je brigadir Suntešić.

Statističke pokazatelje i angažman vatrogasaca u dosadašnjem dijelu godine iznio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković posebno naglasivši važnost protupožarnih izviđanja koja su doprinijela bržem izlasku na teren i pomogle u donošenju kvalitetnih odluka. „U procesu je uvođenja i prenošenje uživo slike gašenja požara iz protupožarnih aviona, što je još jedan novi iskorak u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni“, istaknuo je Tucaković.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u emotivnom je obraćanju iskazao ponos djelovanjem JVP Split za koju je rekao kako je udarna snaga vatrogasne zajednice, to je pokazala puno puta.

– Za vrijeme mog upravljanja Gradom zaposleno je 30 novih vatrogasaca u postrojbu, a izdvojeno je 4 milijuna kuna za vatrogasnu zajednicu i dodatnih 13 milijuna kuna za JVP u Splitu, što je našu postrojbu podignulo na najvišu razinu opremljenosti i spremnosti – ustvrdio je Krstulović Opara.Župan Blaženko Boban je rekao da se iz svega prezentiranog vidi razlika između spremnosti za protupožarnu sezonu 2017. godine te snaga i mogućnosti kojima raspolažu hrvatski vatrogasci. Također je istaknuo kako županija planira preko europskih fondova iskoristiti značajna sredstva za financiranje modernog vatrogasnog centra koji će biti središte za borbu protiv požara za cijeli južni Jadran.

– Prateći vaše aktivnosti u protekle tri godine koliko sam na mjestu župana, vaš napredak je nemjerljiv kako u ljudstvu, tako i u opremi i organizaciji, zapravo u svemu onom što je vatrogascima i potrebno. Splitsko dalmatinska županija biti će potpora vatrogastvu u svakom segmentu. Već smo na određeni način tu kroz Hollistic program kojeg je radila naša županija i na kojeg smo jako ponosni. Kao županija sufinanciramo rad dvoje djelatnika ovdje u Divuljama, kao i četiri djelatnika koja rade u Splitu. Ponosni smo što je nositelj projekta Vatrogasnog centra Splitsko dalmatinska županija za kojeg je iz europskih sredstava dobiveno 56 milijuna kuna – kazao je župan Boban.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime