Ovog četvrtka u hotelu Park, u 18 sati, održat će se predstavljanje knjige Ive Goldsteina “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća”.

Činjenica da je Hrvatska u 20. stoljeću bila u okviru pet država drži otvorenim stalno pitanje što je bilo najvažnije u hrvatskoj povijesti u tom proteklom stoljeću. Pritom je, kako kaže sam autor, od posebne važnosti da se povijesna događanja u tom vremenu ne ocjenjuju po mjeri kolektivnih ili osobnih interesa i probitaka, nego da ih valja tumačiti okolnostima i uvjetima njihovog razvoja.

Autor u knjizi predstavlja 15 tema iz hrvatske povijesti 20. stoljeća, koje pretežno spadaju u političku povijest. Zajedničko im je to da i danas izazivaju veliki interes javnosti. Goldstein tako piše o tome je li Jugoslavija za Hrvatsku bila idealan državni okvir ili tamnica naroda; je li Ante Pavelić slijednik ideologije Ante Starčevića; kad je počeo partizanski ustanak; što je Hrvatima značila NDH i je li Jasenovac bio logor smrti ili radni logor, je li Alojzije Stepinac svetac ili kolaboracionist; je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih; je li Franjo Tuđman otac domovine ili ovakve Hrvatske.

Držeći se današnjih dominantnih metodoloških koncepata, on te teme i pitanja vezana uz njih stavlja u primjeren povijesni i društveni kontekst te ih čini zanimljivim, čitljivim i informativnim, suprotstavljajući se tako sve prisutnijem revizionizmu, koji zaposjeda i kulturne, obrazovne i druge društvene institucije u Hrvatskoj.

Događaj organizira Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista i izdavačka kuća Profil Knjiga.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime