Predsjednik GK Lokve: “Prostor u Šižgorićevoj ulici prenamijenit ćemo u svojevrsni dnevni boravak za naše stanovnike”

"Prvi će biti namijenjen za našu djecu i najmlađe i bit će opremljen televizorima, igraćim konzolama i brojnim drugim sadržajima koji će služiti kako bi okupljali djecu iz našeg kvarta kroz igru i razonodu"


Gradski kotar Lokve je splitski gradski kotar koji se smjestio između gradskih kotara Split 3, Blatine, Gripe i Plokite, a omeđen je Vukovarskom ulicom, Ulicom Bruna Bušića, Matice hrvatske i Dubrovačkom ulicom.


Od poznatijih lokacija, na prostoru ovog gradskog kotara smještena je konkatedrala svetog Petra. Zanimljivo je i da se na prostoru kotara nalazi i Osnovna škola Gripe, iako nosi naziv susjednog gradskog kotara. Na području Lokvi nalazi se i Osnovna škola Lokve-Gripe kojoj pripadaju djeca iz ova dva susjedna kotara.

U ovome mandatu vlast u Vijeću Gradskog kotara Lokve čini Hrvatska demokratska zajednica koja je u koaliciji s nezavisnim vijećnikom Danijelom Lolićem. Na čelu gradskog kotara nalazi se HDZ-ov Petar Ljubičić s kojim ćemo danas kratko popričati.

Petre, ono što muči stanovnike više splitskih kvartova je pitanje prometne infrastrukture, kako one cestovne, tako i one koja se tiče prometa u mirovanju, odnosno pitanja parkiranja. Možete li nam reći što se na prostoru Lokvi događa po tom pitanju?

– Svakako se u tom polju imamo čime pohvaliti jer je na Lokvama zabilježeno nekoliko važnih investicija u tom području. Drago mi je što je u našem mandatu vijeća gradskog kotara zabilježena jako kvalitetna suradnja s gradskom upravom i komunalnim tvrtkama koja je rezultirala kvalitetnim rješenjima kao odgovorima na te probleme. Primjerice, čak milijun kuna je uloženo u dvije ceste koje se nalaze u srcu našeg gradskog kotara, a to su Stepinčeva i Šižgorićeva ulica. Veliki broj vozača koji svakodnevno prolaze tim dvjema ulicama svakako osjeća pozitivnu razliku.

Što se tiče prometa u mirovanju, odnosno problema parkiranja, to je problem koji nije specifičan samo za Split već i za druge velike gradove u Hrvatskoj. Taj problem će dovršetkom velikog projekta izgradnje garaža biti znatno ublažen za stanovnike našeg kotara. Naime, za taj važan projekt je izrađena projektna dokumentacija i ishođena lokacijska dozvola te su ostvarene sve formalne pretpostavke za početak radova! Garaža će biti smještena ispod vanjskog igrališta Osnovne škole Gripe, a njome će upravljati tvrtka Split parking d.o.o. koja je i investitor na projektu, a ukupna vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna kuna. Ova investicija će značiti čak dvjesto novih parkirnih mjesta za naše sugrađane.Lijepo je čuti za ta ulaganja, ali to ne može biti sve. Za kvart su bitni i drugi sadržaji, zelenilo, parkovi. Recite nam nešto o tom dijelu.

– Svakako, slažem se s tim. Naš cilj je učiniti naš kotar još ugodnijim mjestom za život. Prometnice i parking jesu jedna od najvažnijih pretpostavki, ali važan je i drugi sadržaj. Primjerice, trend u Splitu, a i brojnim gradovima u svijetu je izgradnja javnih vježbališta, odnosno „street workout“ parkova. Ovaj saziv vijeća gradskog kotara je prepoznao značaj takvih sadržaja te je investirao u postavljanje istoga. U ovom trenutku temelji su postavljeni, a sprave su u dolasku i očekujemo ih jako brzo.Time će stanovnici našeg kotara, a i svi drugi naši sugrađani koji gravitiraju našem kotaru, imati mjesto za vježbanje koje će biti moderno, čisto, uredno i redovito održavano. U kratkoročnom planu nam je i jedan projekt kojim ćemo odgovoriti na potrebe brojnih naših sugrađana s Lokvi koji su vlasnici pasa. Naime, uskoro se kreće s postavljanjem i uređenjem jednog od prvih parkova za pse, poznatijih kao „vau-vau“ parkovi.

To nije obična površina za šetanje svojih ljubimaca, već će biti površina s brojnim spravama za ljubimce s područja našeg kotara. Nadam se i vjerujem kako će brojni stanovnici našeg kotara biti zadovoljni tim projektom kada ga realiziramo, a to će biti jako skoro.

Što je s djecom s područja Lokvi? Kakav sadržaj imate za njih?

– Ono što imamo u planu što skorije izvesti je uređenje i rekonstrukcija dječjeg parka ispred konkatedrale svetog Petra. Posljednjih godina više dječjih parkova na području grada Splita je uređeno i takav trend ćemo uskoro proširiti i na područje našeg kotara. Želimo obogatiti zelenilo, ugraditi nove sprave i igračke za djecu i postaviti modernu antistres podlogu. Uvjeren sam da ćemo s tim projektom krenuti što skorije.

Ovu priliku ću iskoristiti kako bih predstavio još jedan plan koji ćemo uskoro ostvariti u suradnji s Gradom Splitom. Naime, prostor u Šižgorićevoj ulici koji se nalazi u vlasništvu grada, a uskoro se vraća i u faktični posjed, planiramo prenamijeniti u svojevrsni dnevni boravak za naše stanovnike koji će biti podijeljen u tri funkcionalna dijela. Prvi će biti namijenjen za našu djecu i najmlađe i bit će opremljen televizorima, igraćim konzolama i brojnim drugim sadržajima koji će služiti kako bi okupljali djecu iz našeg kvarta kroz igru i razonodu.

Također, drugi dio će biti namijenjen za druženje naših sugrađanki i sugrađana starije dobi kako bi imali prostor u kojem će se zajedno družiti. Treći dio će, naravno, biti predviđen za sve druge stanovnike našeg kotara kao prostor u kojem će uvijek moći popiti kavu, popričati i podružiti se. Vjerujem kako će se takav sadržaj koji će upotpuniti javni prostor u našem kotaru svidjeti svim našim sugrađanima.

Poruka za kraj?

– Želim se zahvaliti svim kolegama u Vijeću Gradskog kotara Lokve na svakodnevnom trudu koji ulažu kako bi zajedno činili naš kvart boljim, ugodnijim i ljepšim mjestom za život. Zahvaljujem i gradskoj upravi Grada Splita i komunalnim tvrtkama na kvalitetnoj suradnji. Posebno bih zahvalio Gradskom Kotaru Mejaši, odnosno Vici Mihanoviću, jer smo za većinu projekata koje smo izveli ili planiramo izvesti na području našeg gradskog kotara imali njegovu potporu.

Bilo kroz savjet bilo kroz razgovor s ključnim čimbenicima. Posebno od trenutka kada je postao predsjednik splitskog HDZ-a. Kao najnoviji primjer možemo navesti ishodovanje dozvole za garažu na području našeg Kotara.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
7
Plač
1
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime