Predsjednica zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske: “Turističko vođenje je forma, a turistički vodič je zanat”

" Naime interpretacija je dio zanimanja turističkog vodiča pa su ovakva nastojanja velika anomalija i stvaranje anarhije."

Slijedom krivih informacija objavljenih od strane nekoliko medija o “novom” zanimanju  “interpretatora kulturne baštine (što je netočna informacija) Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.
– Upoznati smo s  nastojanjima uvođenja novog zanimanja “interpretatora kulturne baštine”  od strane udruge Interpret Europe već prije pola godine, te o istom zamoljeni od nadležne državne agencije da se očitujemo. Smatramo kako se samo treba poštivati zakon i sve će biti u redu. Naime interpretacija je dio zanimanja turističkog vodiča pa su ovakva nastojanja velika anomalija i stvaranje anarhije.
Naime, člankom 69. Zakona o pružanju usluga u turizmu propisano je:
1) Turistički vodič je osoba koja pruža turistima usluge pokazivanja i stručnog tumačenja prirodnih ljepota
i vrijednosti, kulturno-povijesnih spomenika, umjetničkih djela, etnografskih  i drugih znamenitosti, povijesnih
događaja, ličnosti, legendi o tim događajima i ličnostima, gospodarskih i političkih tijekova i zbivanja.
(5) Ne smatra se turističkim vodičem osoba koja obavlja poslove stručnog vođenja u muzeju, galeriji,
zaštićenim područjima, na arheološkom lokalitetu i slično, gorski vodič, planinski vodič, speleološki vodič,
voditelj u ronilačkom turizmu, vodič u lovu i ribolovu te nastavno osoblje obrazovnih ustanova kada izvodi
izvanškolsku ili terensku nastavu.
Nažalost članak objavljen na portalu Novac.hr koji je uzburkao javnost je samo još jedan članak napisan bez dovoljno informacija.
Sve osobe koje su završile edukaciju za interpretatora, a nisu turistički vodiči, upozoravamo da se izvrgavaju kazni inspekcije jer krše zakon.  Iz objavljenih uvjeta provedenih edukacija proizlazi da su oni koji rade nered, a trebalo bi biti suprotno, MINT i jedinice lokalne i regionalne uprave koje ovakve edukacije omogućavaju svima bez da ljude upozore na zakonska ograničenja.
Dakle, u startu su iste trebale biti namjenjene isključivo turističkim vodičima i djelatnicima navedenima u čl. 69.st. 5 Zakona o pružanju usluga u turizmu.
Da bi bili uspješni interpretatori morate prvo dobro poznavati ono o čemu pričate. Puno kolega, turističkih vodiča je  pohađalo  tečaj za certificirane interpretacijske vodiče, bio im je odličan i preporučujemo ga. Ali samo  kao dodatnu edukaciju na zakonski propisan tečaj za turističke vodiče. Također  moramo reći kako nije korektno promovirati edukaciju na način da se degradira druga.
Naravno, smatramo da se edukacija vodiča  mora poboljšati sukladno europskoj normi EU 15565:2008. Pravilnik je sukladno zakonu trebao biti donesen 02.03.2018.g. , nije jer nam se tajnovitim  akcijskim planom još priprema iznenađenje.
I za kraj ću biti slobodna citirati člana Predsjedništva ZDTVH, dr. sc. Vinka Bakiju:
“Turističko vođenje je forma, a turistički vodič je zanat. Neizostavni dijelovi turističkog vođenja su interpretacija kulturne i prirodne baštine, storytelling, i interkulturološke kompetencije. Oni žele od sadržaja napraviti, po američkom modelu zanimanje. I tako će na još jedan način degradirati zanat turističkog vodiča u Hrvatskoj, a tržištu ponuditi nešto “novo”, interpretatora baština. Pitam se za što će onda biti angažirani turistički vodiči – napisala je Nuić Prka.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime