Predsjednica Europske komisije: “Kupili smo dovoljno cjepiva za sve u Uniji, cijepljenje neka krene odmah”

"Prvo cjepivo bit će odobreno za tjedan dana, dakle cijepljenje će moći odmah započeti" - poručila je


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu da se kampanjom cijepljenja protiv covida-19 krene brzo i istodobno u svim zemljama članicama Europske unije.


“Prvo cjepivo bit će odobreno za tjedan dana, dakle cijepljenje će moći odmah započeti. Započnimo s cijepljenje što je prije moguće, svih 27 zemalja članica, isti dan”, izjavila je von der Leyen u Europskom parlamentu.

Istaknula je da se radi o velikoj zadaći jer je potrebno cijepiti 70 posto stanovništva da bi se pandemija okončala.

“Kupili smo dovoljno cjepiva za sve u Uniji, moći ćemo pomoći i našim susjedima i partnerima u svijetu tako da nitko ne ostane po strani”, rekla je predsjednica Komisije.
Europska agencija za lijekova (EMA) u utorak je objavila da je za tjedan dana pomaknula sastanak na kojem će se odlučivati o odobravanju Pfizerova i BioNTechova cjepiva. Sastanak će se održati 21. umjesto 29. prosinca.

“Neće biti odgode u primjeni mehanizma uvjetovanosti”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu pred zastupnicima Europskog parlamenta da neće biti nikakve odgode u primjeni mehanizma uvjetovanosti, zbog kojeg su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket uključujući i plan za oporavak.

“Svaki slučaj nakon 1. siječnja 2021. bit će tretiran. Nijedan neće biti izgubljen”, izjavila je von der Leyen.

Mađarska i Poljska uklonile su svoj veto na Višegodišnji financijski okvir i plan za oporavak, paket koji je ukupno težak 1824 milijarde eura, nakon što su šefovi država ili vlada EU-a usvojili u svojim zaključcima interpretativnu izjavu po kojoj se mehanizam neće primjenjivati dok Sud EU-a ne donese pravorijek o njegovoj legalnosti. Očekuje se da će Mađarska i Poljska iznijeti taj slučaj pred Sud kojem obično trebao oko dvije godine za rješavanje takvih predmeta.

“Postoji strah da će primjena uredbe biti odgođena i da odgođena pravda znači negaciju pravde. To se neće dogoditi. Uredba će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine. Svako kršenje koje se dogodi nakon toga dana bit će pokriveno. Jamčim vam da će Komisija uvijek djelovati potpuno autonomno, poštujući u potpunosti zakon uz punu objektivnost”, rekla je von der Leyen.

Iz njezinih riječi slijedi da će se uredba primjenjivati i retroaktivno kako bi se pokrilo razdoblje dok se ne dobije pravorijek Suda EU-a.

Kompromisom s Mađarskom i Poljskom uredba o mehanizmu uvjetovanosti nije mijenjana.
“Ovo je prvi put da se Unija oprema s mehanizmom za zaštitu proračuna protiv kršenja načela vladavine prava”, istaknula je von der Leyen, dodajući da zaključci Europskog vijeća “ni u čemu nisu promijenili mehanizam uvjetovanosti, ni u sadržaju ni njegovoj primjeni”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime