Poznati znanstvenik upozorio: U Splitu će poplave Rive i Dioklecijanovih podruma biti sve učestalije

"Razina Jadrana mogla bi porasti za jedan metar do kraja stoljeća", rekao je dr. Vilibić


Razina Jadranskog mora mogla bi se do kraja ovog stoljeća povećati i do jednog metra što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtak navečer na tribini u Splitu s temom “Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?”


Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić, znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Cluba Split, piše HRT.

– Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra do metra podići razina mora u svijetu a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra – rekao je dr. Vilibić.

Prema tim procjenama u Splitu bi, primjerice, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora.– Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete, kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Ocijenio je pritom da su obale “preizgrađene”. Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi “malo dalje od obale”.

– Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona, rekao je dr. Vilibić.

Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji osobito u priobalnim područjima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime