Samo jedan manje slučaj imali smo rekordnog dana od početka izbijanja epidemije. 357, tolilko je danas novih pozitivnih osoba u Hrvatskoj.

Najviše novih slučajeva bilježi Split, potom Zagreb u kojem je najviše novozaraženih do sada, a situacija se pogoršava i u Slavoniji.

Splitsko-dalmatinska županija sa 114 novozaraženih i danas čini trećinu svih novih slučajeva u Hrvatskoj. Slijedi Zagreb koji u posljednja 24 sata ima 71 novozaraženu osobu, pišu Vijesti.hr.

“Ove brojke nas pozivaju na oprez. Da bi smanjili, spriječili transmisiju ili prijenos virusa u našoj populaciji, još vidimo to su većinom povratci s godišnjih odmora, kontakti s prethodno pozitivnim osobama, svakako moramo se držati propisanih mjera”, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

I dalje je zaraženo dosta mladih, no prosjek godina raste i sada iznosi 41 godinu.
Zaraza se širi sa svadbenih i rođendanskih slavlja, nakon povrataka s hodošašća u Međugorje, a neslavno je završilo i putovanje jedne zagrebačke gimnazije.

“Imamo jednu novu situaciju maturalno putovanje u Dubrovačko-neretvansku županiju, gdje su dvije maturanatice iz Zagreba oboljele”, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I Brodsko-posavska županija s 27 novih slučajeva treća je na negativnoj listi.

Usprkos visokim brojkama, ministar poručuje:

“Situacija je u ovom trenutku pod nadzorom jer se znaju žarišta, kontakti i postoji rezervoar samoizolazcije iz kojeg se regrutira dio novooboljelih, ali naravno da nismo sretni s porastom”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iskustva je hrvatskim znanstvenicima prenio i svjetski poznati infektolog, osvrnuo se i na polazak djece u škole.

“Mislim da je sigurno, posebice za mlađu djecu, jer znanost pokazuje da oni, ne samo da se ne mogu zaraziti, već vrlo rijetko prenose infekciju pa je to sigurno”, rekao je Giorgio Palu, virolog i mikrobiolog.

A da život bude još sigurniji od danas za Međimursku županiju, a od ponedjeljaka i za Zadarsku, Dubrovačko-neretvansku i Brodsko-posavsku kreću nove mjere, uglavnom se odnose na ograničavanje broja ljudi na vjenčanjima i okupljanjima.

“Mislim da nitko danas u Europi ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo, ali naravno svi moraju poštivati mjere”, poručio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

I dok Splitsko-dalmatinska županija s novim mjerama već živi, Varaždinska ih priprema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime