POZNATI SVI DETALJI Hrvatska će konačno kontrolirati ribolov najmodernijom tehnologijom

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je i putem ribarskog EU fonda sufinanciralo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog moraRiječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

S ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara, u okviru nabavljenog sustava za kontrolu, ribarska inspekcija od ove godine provodi uzorkovanje pojedinih ribljih vrsta koje idu na DNA analizu u ovlaštene laboratorije radi kontrole sljedivosti.

Nadzor i kontrola

Hrvatski model sustava nadzora i kontrole novost je i na razini EU gdje je prepoznat kao moderan i inovativan, a Ministarstvo poljoprivrede je stoga iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u proteklom razdoblju povuklo značajna sredstva. Radi se o ukupnoj svoti od 75 milijuna kuna s PDV-om, koja su uložena u razvoj novih tehnologija ali i nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava, brzih plovila i druge opreme za kontrolu ribarstva, piše Morski.hr.

Na 750 plovila instalirani su uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici kojima ribari prijavljuju podatke o ribolovu u realnom vremenu. Za neka manja plovila razvijena je i mobilna aplikacija mOčevidnik, pomoću koje se putem mobilnog uređaja šalju podaci o ulovu.

Sustav za praćenje plovila VMS-a također doprinosi sigurnosti na moru i zaštiti hrvatskog teritorijalnog mora, budući da se s talijanskim kolegama izmjenjuju podatci o neovlaštenim ulascima talijanskih plovila u teritorijalno more.
Educirano je i ovlašteno ukupno 219 osoba iz Ministarstva obrane – Obalne straže, pomorske policije, Carine, lučkih kapetanija i čuvara prirode. Sve ovlaštene osobe su opremljene informatičkom opremom i omogućen im je pristup svim evidencijama koje koristi i ribarska inspekcija.Besposadni zrakoplovni sustav (BZS)

Najznačajnija je novonabavljena tehnologija za sustav nadzora i kontrole koji će omogućiti potpunu kontrolu hrvatskih ribolovnih voda.
• Sustav se sastoji od 6 letjelica, dvije lansirne rampe, dvije zemaljske stanice i ostale prateće opreme. Domet je 150 km, 6 sati može biti u zraku. Raspon krila je 4.4 metra i svaka letjelica je teška 34 kg.
• Maksimalni godišnji ciklus korištenja ovog sustava iznosi 1.500 sati leta.
• Očekivani životni vijek ovog sustava iznosi oko 15 godina.
• Isporučitelj sustava je tvrtka Aeronautics Ltd., Izrael.

Ukupna cijena sustava iznosila je 46.510.000 kuna, od čega je 70 % troškova financirano iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR). Sustav će biti korišten tijekom čitave kalendarske godine, a najmanje 60% godišnjeg korištenja za potrebe nadzora i kontrole u ribarstvu. Ministarstvo obrane preuzima daljnju brigu o operativnim funkcijama i održavanju sustava.

Dva glisera

Nabavljena su i dva moderna inspekcijska plovila, hrvatske proizvodnje, koja će zahvaljujući brzini većoj od 40 čvorova značajno poboljšati kvalitetu inspekcijskog nadzora na moru, a naročito u Zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu.
• Dvije nove gumene brodice duljine 14.95 metara i izuzetnih tehničkih peformansi
• Maksimalna brzina plovila je 40 čvorova, a autonomija 250 nm
• Isporučitelj je domaći dobavljač, tvrtka OLIMP NAUTICA d.o.o. iz Pule.
Ukupna cijena dvaju plovila iznosila je 13.000.000 kuna, od čega je 70% troškova financirano iz EFPR. Plovila koriste ribarski inspektori Službe za kontrolu ribarstva tijekom čitave godine, u svim vremenskim uvjetima.

24 službena vozila:

21 vozilo VW Caddy raspodijeljena su ravnomjerno po svim aktivnim ispostavama ribarske inspekcije u RH i u svakodnevnom su korištenju.
3 vozila Citroen C4, niže srednje klase

Sva vozila u stalnom su korištenju, tijekom čitave godine – koristi ih ukupno 31 ribarski inspektor, po potrebi i druge ovlaštene osobe. Ukupna cijena nabavljenih vozila iznosila je 3.460.000 kuna, od čega je 90% troškova financirano EFPR.

Novi motori za postojeća (starija) plovila ribarske inspekcije
• ukupno 6 novih motora, po 2 motora ugrađena su na svako od plovila.
• na tri postojeća plovila promijenjeni su motori te su na taj način značajno poboljšane performanse starijih plovila ribarske inspekcije (INĆUN, JASTOG, PERISKA).
• Dobavljač novih motora bila je tvrtka PABULUM d.o.o., iz Šibenika.
• Ukupna cijena nabave i ugradnje novih brodskih motora iznosi 2.120.000 kn, od čega je 70% troškova financirano iz EFPR.

Stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna
• 4 nova kompleta stereoskopskih kamera AM100, s pripadajućom opremom za potrebe detaljne kontrole izlova u sezoni tunolova (kraj svibnja – početak srpnja) i smještaja izlovljene tune u uzgojne kaveze
• kamere su smještene u ispostavama ribarske inspekcije Zadar, Šibenik i Split – pod čijom se nadležnošću nalaze svi hrvatski uzgajivači tuna
• Proizvođač i dobavljač ovih kamera je tvrtka AQ1 Ltd., iz Australije, Tasmanija.
Ribarska je inspekcija sada je u potpunosti opremljena za sve zadaće koje je potrebno obavljati u sklopu nadzora i kontrole provedbe tunolova – najznačajnije godišnje aktivnosti u morskom ribarstvu. Ukupna cijena nabavljenih stereoskopskih kamera iznosi 1.695.000 kn, od čega je 90% troškova financirano iz EFPR.

Novi očevidnici za nadzor ribarskih plovila
• 150 elektorničkih očevidnika za ribarska plovila, čiju ugradnju RH financira hrvatskim ribarima u cijelosti
• Očevidnike je isporučila i ugradila tvrtka STORM d.o.o., iz Zagreba.
• Cijena isporuka i ugradnja svih očevidnika na ribarska plovila iznosila je 1.993.000 kn, od čega je 90% troškova financirano iz EFPR.

Prijenosna računala:
• ukupno 120 novih prijenosnih računala i pisača za potrebe ribarskih inspektora, ali i drugih osoba ovlaštenih za nadzor i kontrolu: Pomorska policija, Obalna straža, Carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Nacionalni parkovi
• Računalnu je opremu isporučila tvrtka KING-ICT d.o.o., iz Zagreba.
• Ukupna cijena nabavljene računalne opreme iznosila je 2.056.000 kn, od čega je 90% troškova financirano iz EFPR.

Još opreme za nadzor
S ciljem poboljšanja sustava nadzora i kontrole u ribarstvu proveden je i niz drugih postupaka javne nabave manje vrijednosti, od kojih su značajnije:
– oprema ribarskih inspektora i djelatnika RMC (LCD projektori, ploter, telefonska centrala za potrebe RMC, veliki LCD monitori za pregledni rad monitoring centra);
– provodi se sustavno uzimanje i DNA analiza uzoraka pojedinih ribljih vrsta na tržištu s ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara odnosno kontrole sljedivosti proizvoda ribarstva;
– ulaganje u razvoj i nadogradnju geoinformacijskog sustava ribarstva (GISR);
– održavanje edukacija namijenjenih korisnicima (ribarima)

Predstavljanje projekta u Šibeniku

Ministarstvo poljoprivrede će novi sustav nadzora i kontrole ribarstva predstaviti u ponedjeljak u Šibeniku uslijed dvodnevne Konferencije o ribarstvu.
Tijekom dvodnevne konferencije predstavnici ribarskog sektora, znanstvene zajednice te resornih ministarstava, raspravljat će o ključnim temama: stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi te financiranju ribarskog sektora.
Ministarstvo poljoprivrede navedenu opremu sufinanciralo je EU sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime