Psihijatar Herman Vukušić tijekom ponedjeljka žestoko je reagirao na objavu Ivana Pernara na Facebooku vezano uz njegove medicinske savjete kako liječiti ljude i dojenčad, te je poslao pismo ministru zdravstva Kujundžiću, ministru prevosuđa Bošnjakoviću te predsjedniku Hrvatske liječničke komore doc. dr. Krešimiru Luetiću.

“Obraćam vam se povodom današnjeg javnog istupa saborskog zastupnika Živog zida, Ivana Pernara, koji u svojoj FB objavi daje ‘recept’ kako se influenca uspješno liječi isključivo C vitaminom, te ide tako daleko da svoju ‘terapiju’ preporučuje i za dojenčad, na način da se aksorbinska KISELINA kapa u majčinsko mlijeko!

Nakon što je već uvelike doprinijeo antivakserskoj klimi u Hrvatskoj svojim javnim djelovanjem (pa smo prošle godine imali i epidemiju ospica u Dubrovniku), Pernar je nakon toga umjesto antidepresiva za liječenje depresije propagirao ‘šumsko zelenilo’, a sada, U JEKU EPIDEMIJE GRIPE daje savjete roditeljima da miješaju C vitamin s majčinskim mlijekom i ‘kašalj će sam proći’???? Nisam pedijatar, ali nekoliko uvaženih kolega te struke svjetskog glasa s kojima sam se konzultirao prije ovog dopisa nisu nikada čuli za takav način liječenja gripe.

Ovo sve naglašavam jer (a ovo jest moja struka) Ivan Pernar posjeduje izuzetne moći manipulacije činjenica te postoji mogućnost da netko uistinu njegove ‘savjete’ uzme zdravo za gotovo i ne potraži stručnu pomoć. Tada se može ponoviti slučaj iz Rijeke kada su roditelji odbili davati kemoterapiju svojem djetetu koje je potom preminulo, a ne zaboravimo da je i u slučaju nesretnog malog Gabrijela Bebića iz Metkovića posrijedi bila teška respiratorna infekcija.

Stoga, kao dugogodišnji javnozdravstveni djelatnik, a u cilju zdravstvene zaštite građanki i građana RH od nadriliječništva jednog saborskog zastupnika (kojem ta pozicija, nažalost, daje široku platformu javnog djelovanja) tražim od vas da u okviru svojih funkcija i ovlasti poduzmete sve mjere koje su vam na raspolaganju da se isto HITNO zaustavi”, napisao je u pismu Vukušić.

Nešto kasnije na svome Facebooku je napisao:

“Obično nemam pravilo imsti dvije objave na FB dnevno, ali na ovo moram reagirati. Nakon što je “zelenilom” išao liječiti depresiju (o čemu se oglasio i novinar Indexa, Vojislav Mazzocco, koji je tom prilikom javno progovorio o svojim tegobama sa ovom opakom bolešću) Pernar se sada igra i infektologa! Pa kada nam se desi neki novi slučaj tragedije dječje smrti, tko će onda biti kriv? Pernara (za sada) štiti saborski imunitet, ali ovim putem se javno obvezujem da ću Hrvatskoj liječničkoj komori hitno uputiti prijedlog za očitovanje i djelovanje po pitanju Pernarovih “liječničkih savjeta”.2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime