Klis, općina čija povijest seže u srednji vijek, posljednjih godina bilježi rekordne turističke brojke. Kliška zlatna žila je Tvrđava, koja je u 2019. godini zabilježila 102.854 posjetitelja.

Također, ostvaren je promet od nevjerojatnih 5,4 milijuna kuna.

– U godini koja je pred nama očekuju nas novi projekti i izazovi koji će donijeti promjene u kvaliteti životnog standarda u Klisu, pohvalili su se na općinskim stranicama.

Jedan od projekata koji će zaživjeti u 2020. godini je u organizaciji Event Magic Experiencea, kada će se turisti, ali i svi zainteresirani moći vratiti u srednji vijek i doživjeti pravi povratak u prošlost. Mačevanje, streličarstvo i druge vještine srednjeg vijeka uz nezaboravnu večeru uz svijeće i tradicionalne specijalitete te nezaboravni zalazak sunca i pogled s Kliške tvrđave jedinstven su doživljaj, kako nam kažu oni koji su sudjelovali u probnim večerama.

Povratak u srednji vijek osmislila je Deni Bobek, voditeljica Event Magic Experiencea, s dugogodišnjim iskustvom u kulinarstvu.

– Mnogo putujem i primijetila sam kako svugdje u svijetu turistička ponuda je mnogo raznolikija nego naša. Osim toga, s razvojem novih tehnologija koje prate turizam posjetitelji koji dođu u neku zemlju žele više od suhoparnog razgledanja spomenika i klasične večere u restoranu, ispričala nam je Bobek te otkrila dio gastronomske ponude koja počiva na tradicionalnoj hrani ovih krajeva.Bit će tu, dakako, soparnika, pečenja te prase s jabukom. A kako je sve u duhu srednjeg vijeka posjetitelji će hranu jesti rukama, a slasno vino piti kao vitezovi – iz gralova.

Da bi doživljaj bio potpun pobrinut će se i Povijesna postrojba Kliški Uskoci, koja će u  svojim tradicionalnim uniformama napravljenim na temelju povijesne građe i likovnih prikaza uveseljavati, a možda i prestrašiti kojeg posjetitelja. Uz njih Bobek pomaže i skupina građana entuzijasta i zaljubljenika u srednji vijek, koji već imaju spremnu svu opremu za povratak u ovo po nekima mračno, ali izuzetno intrigantno razdoblje.

I premda se ideja za ovakav novi turistički događaj rodila na putovanjima, inspiraciju za baš vitešku večer Bobek je dobila na jednoj od Sinjskih alki koje godinama pasionirano pohodi. Tako da možda i koji alkar svrati na neku od večera.

Sjajnu fotogaleriju napravio je solinski fotograf Ante Mula, a više njegovih umjetničkih fotografija možete pogledat na njegov fotografskoj Facebook stranici “Dalmatian streets”.

Više informacija o ovoj inovativnoj turističkoj ponudi uskoro ćete moći vidjeti i na web stranici koja je u izradi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime