Grmljavinske nestabilnosti i dalje zahvaćaju dijelove Dalmacije.

Split je tijekom dana imao dvije zanimljive meteorološke situacije. U prvoj, koja se događala između 10 i 11 sati ujutro, istok grada, odnosno područje Žrnovnice, zahvatio je snažan grmljavinski pljusak u kojem je palo skoro 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U Stobreču je palo 17 litara, kiše je bilo još na Sirobuji, a na većem dijelu splitskog poluotoka nije pala ni kap kiše. Oko 14 sati nevrijeme je zahvatilo zapad grada, najviše je palo oko Marjana, a na istoku ovoga puta nije bilo ni kapi.

Iza 16 sati snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je veći dio Kaštela, osobito istočne dijelove. Do 17:20 sati u Kaštel Gomilici palo je 76 litara kiše po kvadratnom metru uz učestalu grmljavinu. Ulice su se našle pod vodom, a dogodio se i pokušaj stvaranja pijavice, tzv. “funnel cloud“.

– Trenutno ne možemo izbrojiti koliko nas ljudi zovu s terena. Sve vatrogasne snage su na terenu, na ispumpavanju obiteljskih kuća – kazao je za Dalmacija Danas zapovjednik DVD-a Kaštel Gomilica Matko Bralić.O trenutnoj situaciji u Kaštelima najbolje svjedoči ova snimka:

Jedan član Crometeo tima ispričao je zanimljivost vezano uz taj događaj.

Funnel je zahvatio jato čvoraka i pobaca ih po zemlji. Nije bilo pijavice nego se radilo o “blic tornadu”. Na dvadeset sekundi je dotakao tlo pedesetak metara od mene i porazbaca ptice po podu. Dio ptica je krepao zbog udara u tlo. Mačke se goste”, ispričao je Kaštelanin.

Kako se atmosfera još nije stabilizirala, nove oborine moguće su i do kraja dana.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime