Svega nas nekoliko sati dijeli od početka rujna, odnosno početka klimatološke jeseni. Bez obzira na to, temperature zraka primjerene su onima koje su karakteristične za samo srce ljeta.

Kako smo već ranije izvijestili, noć za nama bila je ekstremno topla, pa je i iza ponoći na mnogim lokacijama bilo 30°C i više stupnjeva. U Makarskom primorju ponegdje je bilo temperatura do iznimno visoka 33°C.

VEZANI SADRŽAJ:

S minimalnom temperaturom zraka od 28°C, Split je danas oborio dnevni rekord za datum 31. kolovoza. Nikada prije u povijesti službenih meteoroloških mjerenja na DHMZ postaji Split Marjan minimalna jutarnja temperatura zraka nije bila tako visoka. Tek će se za koji sat znati najviša dnevna temperatura zraka, ali već sada je poznato da su terminske vrijednosti na Marjanu dosegle 34°C, a na Resniku vrlo vrućih 35°C.

Iznimno vruće bilo je i u ostatku Dalmacije. Najčešće su najviše dnevne temperature zraka bile od 33 do 35°C, a u dijelovima doline Neretve do čak 37°C. Spomenimo i da u dijelovima južne Dalmacije ovog kolovoza nije pala ni kap kiše. Loša je to situacija za tamošnje poljoprivrednike koji imaju dodatne troškove zbog povećanog navodnjavanja.

Satelitska snimka naoblake, procjena oborina i detekcija munja u subotu poslijepodne (Vrijeme & radar)

Poslijepodne je u dijelu Zagore ponovno bilo jačeg razvoja naoblake koji je uglavnom uz Dinaru donio prolazne pljuskove. Tako je ljetnih pljuskova s grmljavinom bilo u Kninu, a u obližnjem Golubiću temperatura je u kratko vrijeme pala s 36°C na samo 21°C uz 6 litara kiše po kvadratnom metru.Kretanje temperature zraka danas u Golubiću (Pljusak.com)

Vrlo slična sinoptička situacija očekuje nas u nedjelju. U ponedjeljak će zapuhati jugo, a hoće li to biti predznak promjene vremena koja će otpuhati vrućine s našeg područja, čitajte u ponedjeljak na našem portalu. Samo se nemojte razočarati…

Današnji pljusak u Kninu. Foto: Luciano Grmovšek