Potpisuje se peticija protiv gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi

Rijeka Krupa pritok je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako je dugačka samo sedam kilometara, ima čak 19 spektakularnih sedrenih slapova

Kako planovi za gradnju hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je povodom Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, zajedno s brojnim nevladinim udrugama pokrenula peticiju za očuvanje rijeke Krupe. WWF navodi kako se samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi, ovu iznimnu rijeku može sačuvati u sadašnjem prirodnom stanju.


Rijeka Krupa pritok je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako je dugačka samo sedam kilometara, ima čak 19 spektakularnih sedrenih slapova. Kroz povijest rijeka Krupa se koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, a do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom prirodnom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih rijeka u Hrvatskoj koje slobodno teku.

– Hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno bi narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Već više godina postoji namjera da se ta rijeka koristi u proizvodnji električne energije, što bi dovelo do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša – za Zadarski List rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

WWF i nevladine udruge pozivaju građane da potpišu peticiju za očuvanje rijeke Krupe i kažu glasno NE umjetnim barijerama, branama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama. Izgradnja takve infrastrukture imala bi, kako ističu, nepopravljive negativne posljedice na rijeku te bi prouzročila trajni nestanak njene jedinstvene prirodne flore i faune. Zato ovom peticijom pozivaju odgovorne institucije da proglase kanjon rijeke Krupe izuzetim od svih hidroenergetskih planova. Građani peticiju mogu potpisati na ovoj adresi.

Građani mogu potpisati peticiju do 18. lipnja 2017. godine. Ona je ujedno i dio kampanje „Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke” tijekom koje WWF s partnerskim organizacijama organizira veslanje na šest hrvatskih rijeka kako bi se upozorilo na prijetnju koju predstavlja izgradnja hidroelektrana.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0