Podijelite

Na Poljudu je danas svečano potpisan tripartitni Ugovor o suradnji između Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta u Splitu i HNK Hajduk. Ovim sporazumom HNK Hajduk postaje nastavna baza Filozofskog fakulteta u Splitu, a potpisivanje je prigodno upriličeno u novouređenoj učionici na Poljudu koja se inače koristi za sve pedagoške aktivnosti u klubu. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos, dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Gloria Vickov i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Šimun Anđelinović.

Predsjednik Kos je u toj prigodi naglasio povezivanje nogometa sa znanošću što je jedan od glavnih ciljeva Kluba. Hajduk je već prije potpisao sličan sporazum s Kineziološkim fakultetom u Splitu, a u budućnosti je plan sklopiti još cijeli niz suradničkih odnosa sa znanstvenim ustanovama.

– U uređenim državama je normalno da znanost i sport usko surađuju, mi tu kaskamo, nismo na europskom nivou, međutim ovo treba biti naš put i pokazatelj da možemo biti začetnik ovakvih procesa u Hrvatskoj. Ovim potpisom ugovora samo formaliziramo suradnju koja je već postojala i nastavljamo raditi stazama kojima smo krenuli. Vjerujem da ćemo ovim činom još više povezati naše institucije i nadam se da će najveće koristi imati buduće generacije sportaša i studenata – kazao je predsjednik Uprave HNK Hajduk.

Pročelnica Odsjeka za Pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu doc.dr.sc. Tonća Jukić jedna je od pokretačica ove suradnje.

– Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu već više od godinu dana uspješno surađuje s Hajdukom u procesu holističkog pristupa u radu s djecom i mladima koji su polaznici Akademije Kluba. Kao rezultat uočene potrebe intenzivnijeg uvođenja pedagogije u sport te cilju usmjerenog odgojnog djelovanja u radu s djecom sportašima, na Odsjek za pedagogiju uveden je izborni kolegij Pedagogija sporta i rekreacije. Ujedno, započeli smo proces zajedničkog sustavnog istraživanja u području pedagogije sporta i utvrđivanja načina što uspješnijeg osposobljavanja pedagoga za rad u sportskome klubu. Dugoročni cilj suradnje jest i uvoditi veći broj studenata volontera u rad Kluba te širiti suradnju i na druge sportske klubove u Splitu s ciljem ostvarivanja dobrobiti djece sportaša u vidu njihovog cjelovitog razvoja – istaknula je doc.dr.sc. Jukić.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Split prof. dr. sc. Gloria Vickov istaknula je dobrobiti suradnje s Hajdukom.

– Kroz izborni kolegij Stručna praksa u nastavnoj bazi studente će se upoznati s konkretnim praktičnim uvjetima u nastavnoj bazi i osposobiti ih za samostalno uočavanje i rješavanje složenijih praktičnih problema u stvarnom radnom okruženju. Za djecu polaznike Akademije Kluba dobrobit suradnje se ogleda u znanstveno utemeljenom sustavnom pedagoškom pristupu njihovom razvoju, usklađivanju njihovih sportskih,  školskih i osobnih interesa i obveza te izgradnji njihovih karaktera kako bi u budućnosti, neovisno o profesionalnom uspjehu, bili osposobljeni za život i rad, kvalitetne odnose s drugima te za samoosposobljavanje – pojasnila je dekanica Vickov.

Za kraj je i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Šimun Anđelinović zahvalio svima na potpisivanju ugovora koji može donijeti puno toga studentima i sportašima.

– Sinergija Hajduka i znanosti koja je počela kada smo donijeli znanje iz Praga sada se krenula vraćati u struku i sport, a Sveučilište je tu da nam svima skupa u tome pomogne. Ovo je zaista lijep dan za sport i znanost, kroz ovakve ugovore i projekte konkretno ćemo pomoći mladim ljudima u njihovom razvoju prema pravim i kvalitetnim članovima našeg društva. Nadam se da će ova suradnja biti plodonosna i da će se razvijati jer idejama nema kraja – zaključio je rektor Anđelinović.Podijelite