POTHVAT ZA PAMĆENJE Splićanin, bivši onkološki bolesnik, istrčat će sedam maratona za sedam dana: “Kad imaš pravi cilj onda, onda su motivacija i adrenalin dobitna kombinacija”

Donosimo razgovor sa Kristijanom Sindikom, splitskim trkačem, koji će pretrčati 295 kilometara za dječju onkologiju KBC-a Split. Evo kako možemo pomoći u ovoj humanitarnoj akciji


Splićanin Kristijan Sindik će sutra krenuti u jedinstven pothvat. On je trkač na duge staze te u sedam dana planira istrčati udaljenost od Splita do Tivta u Crnog Gori, čiji ekvivalent iznosi jedan maraton dnevno i sve to za plemeniti cilj skupljanja sredstava za odjel Dječje onkologije KBC Split.


Da stvar bude još čudesnija, napisat ćemo da se radi o bivšem onkološkom bolesniku, a start će biti na poseban datum – 4. veljače, kada slavimo svjetski dan borbe protiv raka.

Sama trka sastoji se od sedam dionica, počevši od starta na Marjanskim vratima u Splitu te postajama na kojima se postiže dnevno zacrtana ruta od 42 km. Na svakoj postaji je određeno noćenje kako bi se Kristijan odmorio te skupio snage za sljedeći maraton, a one su redom: Ruskamen, Drašnice, Ploče, Ston, Orašac, Čilipi te veliko finale na rivi Pine u Tivtu. Akciju trčanja prepoznali su drugi trkači, triatlonci i sportaši pa su se tako Kristijanu u njegovom naumu pridružila i tri poznata triatlonca: Rikardo Kuhar, Ante Bebić i Bruno Grgurević, a podršku će na startu dati i olimpijac Igor Boraska te kapetan Hajduka Mijo Caktaš.

“Nakon druge operacije, koja je trajala 6 sati, iz bolnice u Zadru sam izašao krajem srpnja 2017.”

Uoči puta smo porazgovarali s ovim nevjerojatnim Splićaninom. Bili smo slobodni upitati ga da nam kaže par riječi o borbi s opakom bolesti.

– U veljači 2017. mi je dijagnosticiran metastatski karcinom testisa, koji sam izliječio u pet mjeseci, prošavši dvije operacije i devetotjednu kemoterapiju. Iskustvo sam shvatio kao pripremu za jedan drukčiji maraton, gdje sam početni šok zamijenio fokusiranošću na ono što treba napraviti. Nakon druge operacije, koja je trajala 6 sati, iz bolnice u Zadru sam izašao krajem srpnja 2017., jedva hodajući, s 12 kilograma manje, a već za tri mjeseca sam istrčao svoj drugi New York Marathon – ispričao nam je Kristijan.Želju da izvede ovaj pothvat u sebi dugo baštini.

– Protekla, a i početak ove godine najblaže rečeno su čudni i neizvjesni što se tiče normalnog života pa time i trčanja te sam odlučio u nedostatku organiziranih utrka, sprovesti u djelo jednu moju davnu želju. Spojiti trčeći dva grada za koje sam jako emotivno i korijenima vezan. Split i Tivat. Ukupna dužina 295 kilometara, točno 7 maratona, a u svrhu prikupljanja sredstava za nabavu infuzijskih volumetrijskih pumpi za odjel dječje hematoonkologije KBC Split – kazuje nam.Kristijan je organizator Split Maratona i brojnih triatlona u Crnoj Gori. Zanimalo nas je trči li svakodnevno i je li posjetio dječicu na splitskoj onkologiji.

– Trčim redovito svaki dan i završio sam 24 svjetska maratona, uključujući šest najvećih: Tokyo, London, Boston, Berlin, Chicago i New York. Zbog epidemiološke situacije odlučio sam odjel posjetiti tek nakon završetka akcije te njima i cjelokupnom odjelu dati podršku. Kao podrška meni javljaju se poznate ličnosti: Mijo Caktaš, kapetan Hajduka, Igor Boraska, naš proslavljeni olimpijac, ali svatko tko sudjeluje u ovom projektu jednako je velik – priča Kristijan.

“Kad imaš pravi cilj onda, onda su motivacija i adrenalin dobitna kombinacija”

Onkološki odjel zaslužuje same pohvale, njegove su riječi. Odnos prema pacijentima je gotovo prijateljski i obiteljski. Pitali smo ga s kolikim bi prikupljenim iznosom bio zadovoljan.

– Početni cilj da se “prodaju” svi kilometri u minimalnom iznosu je odavno ispunjen. Mislim da je neka realna brojka 100.000 kuna. Uplatom, tj. “kupnjom” kilometara u minimalnom iznosu od 100 kuna, a može se i naravno više, koliko tko može – kazao nam je.

Sedam maratona u sedam dana nije mala stvar. Ne sumnja u svoj uspjeh.

– Kad imaš pravi cilj onda, onda su motivacija i adrenalin dobitna kombinacija.

Na kraju razgovora prenosimo poruku koju je uputio preko radija:

Službena utrka počinje u četvrtak 4. veljače 2021. godine u 7 sati na Marjanskim vratima, a ulazak u cilj očekuje se u srijedu 10. veljače 2021. na rivi Pine u Tivtu. Sve detalje i tijek akcije možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
15
Haha
0
Hagić
5
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime