Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić blagoslovio je 4. listopada 2013. godine gradilište i početak radova nove crkve u Solinu. Jedanaest godina nakon javnog natječaja i sedam godina nakon početka radova, crkva je završena i bit će posvećena 5. rujna 2020. godine. Gradnju ove suvremene crkve na povijesno važnom lokalitetu financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, koja će od Svete Stolice zatražiti da nosi naslov bazilike.

Autor idejnog rješenja je arhitekt Viktor Vrečko, a crkva je duga 45 metara, široka 34 metra te visoka u presjeku 15 metara. Ukupna bruto površina crkve je 1100 četvornih metara sa 650 sjedećih mjesta. Glavni ulaz je na jugozapadu, a krasi ga portal koji je, u suradnji s g. Vrečkom, izradila firma Vetma d.o.o. Krovna konstrukcija je od lameliranih drvenih nosača. Uz crkvu je izgrađen i pastoralni centar.

Za teološko-umjetničko uređenje unutrašnjosti crkve zadužen je jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar o. Marko Rupnik koji je sa svojim timom na dio iza oltara postavio mozaik koji predstavlja nebeski Jeruzalem, a u čijem je središtu Krist. Također, na mozaiku su i Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj, sv. Josip, sv. Petar i sv. Pavao, evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan, sv. Dujam, sv. Staš, sv. Lucija, sv. Cecilija, sv. Grgur Nazijanski, sv. Ivan Zlatousti, sv. Jeronim, sv. Franjo Asiški, sv. Klara Asiška, sv. Terezija – Benedikta od Križa, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Tereza, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz. Lik bl. Alojzija Stepinca će biti u reljefu zajedno s blaženikovim moćima. Ostali zidovi crkve oslikani su najvažnijim događajima u povijesti spasenja. Na glavnom oltaru, s prednje strane, bit će križ u koji su ugrađene moći sv. Dujma.

Župa Gospe od Otoka okuplja oko 14.000 vjernika, a postojeća crkva ima samo 150 četvornih metara. Na vjeronauk redovito dolazi više od 1.000 djece iz osnovne škole i oko 500 srednjoškolaca, studenata i mladeži, no nemaju uvjete za sve što im je za župne kateheze potrebno pa su se često, zahvaljujući gradu Solinu, koristili drugi prostori. Izgradnja nove crkve i pastoralnog centra zadovoljit će prostorne potrebe za pastoralni rad ove velike i žive župne zajednice. Osim toga, nova crkva ovoga Prasvetišta postat će mjesto hodočašća mnogim vjernicima, a osobito obiteljima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime