POSEBAN DAN U RAZVOJU HRVATSKO-BJELORUSKIH ODNOSA Otvoren Ured Počasnog Konzula Republike Bjelorusije u Splitu: “Veliki dan, sretni smo i ponosni”

[FOTOGALERIJA] Novoizabrani Počasni Konzul Republike Bjelorusije u Hrvatskoj je Tomislav Božiković

U splitskom hotelu Lav danas je uz visoko državno predstavništvo Bjelorusije i Hrvatske svečano otvoren Ured Počasnog Konzula Republike Bjelorusije u Hrvatskoj.


Službenom otvorenju prisustvovao je veleposlanik Republike Bjelorusije u Hrvatskoj Aleksandr Ponomarev, Emilija Vučinić Margeta iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, počasni bjeloruski Konzul u Republici Srbiji u Novom Sadu Dragoljub Švonja, visoki predstavnici iz Splitsko-dalmatinske županije te bivši predsjednik Republike Hrvatske i veliki prijatelj bjeloruskog naroda Stjepan Mesić.

“Vi ćete naše rezultate vrlo skoro vidjeti”

Novoizabrani Počasni Konzul Republike Bjelorusije u Hrvatskoj je Tomislav Božiković. Srdačno se zahvalio visokim predstavnicima Bjelorusije i Hrvatske, a posebno je istaknuo veliki doprinos kolege Dragoljuba Švonje, Konzula iz Srbije.

„Želim se zahvaliti veleposlaniku Ponomarevu i gospodinu Dragoljubu Švonji, kolegi Konzulu iz Novog Sada, koji je možda najzaslužniji za pokretanje ove inicijative. Hvala i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću“, zahvalan je bio Božiković.

„Prije više mjeseci bio sam aktivan u obavljanju konzularnih poslova. Možemo reći da smo već sada prerasli fazu inicijative. Nećemo se danas razbacivati brojkama, vi ćete naše rezultate vrlo skoro vidjeti. Nadamo se da će globalnoj krizi brzo doći kraj kako bi mogli uvidjeti prve uspjehe“, kazao je novoizabrani Počasni Konzul.

Otkrio je prisutnima da je u svojoj karijeri mnogo radio na povezivanju drugih naroda.


„U svojoj karijeri mnogo sam radio na povezivanju. Radit ćemo na otvaranju gospodarskog i trgovinskog puta. Još jednom, veliko hvala svima“, podvukao je Božiković.

Poseban dan u razvoju hrvatskih i bjeloruskih odnosa

Vidno sretan i ponosan bio je veleposlanik Ponomarev koji je Božikoviću poželio mnogo sreće i uspjeha.„Danas je poseban dan u razvoju hrvatskih i bjeloruskih odnosa. Otvaramo Ured Počasnog Konzulata Republike Bjelorusije u Splitu i isti će pokrivati cijelu dalmatinsku regiju.

Sve već nabrojane visoke predstavnike srdačno pozdravljam. Nadam se da ćemo imati odličnu suradnju. Gospodin Božiković će svojom energijom i odanošću donijeti veliki doprinos u razvoju bjelorusko-hrvatskih odnosa. Bjelorusija je spremna na poboljšanje i razvitak međusobnih odnosa“, istaknuo je Ponomarev.

„Trudit ćemo se razvijati politički dijalog, a posebno ćemo raditi na poboljšanju naših sportskih i kulturnih odnosa. Hrvatska i Dalmacija omiljeno su mjesto za odmor mnogih Bjelorusa. Isto tako vjerujemo da će brojni Hrvati dolaziti i u našu zemlju“, zaključio je.

Emilija Vučinić Margeta, šefica diplomatskog protokolarnih odnosa u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kazala je da će ovakve inicijative donijeti bolju komunikaciju i poslovnu suradnju dviju prijateljskih država.

„Velika mi je čast da kao izaslanica gospodina Grlića Radmana mogu sudjelovati u svečanosti otvaranja Konzulata na čelu s Počasnim Konzulom. Ovakvim inicijativama poboljšavamo komunikacije između naše dvije zemlje. Gospodinu Božikoviću želim sreću i uspjeh“, kazala je Vučinić Margeta.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić bio je kratak i jasan. Poželio je uspjeh Počasnom Konzulu uz nadu da će ova dva naroda i dalje raditi na unapređenju državničkih odnosa.

Čestitke i brzojavi pristizali su sa svih strana

„Izuzetno mi je drago da se Počasni Konzulat otvara u Splitu. To je izraz poštovanja prema Hrvatskoj i Bjelorusiji. Također, to poštovanje Bjelorusi poklanjaju gradu Splitu i zato Počasnom Konzulu i ambasadi želim puno uspjeha“, kratak je bio Mesić.

Čestitke i brzojavi upućeni Tomislavu Božikoviću pristizali su sa svih strana. Predstavništvo HNK Hajduka uputilo je znakovite poruke podrške novom Počasnom Konzulu.

„U ime cijele hajdučke obitelji primite najiskrenije čestitke. Nadam se da će se otvaranjem Ureda još više proširiti suradnja prijateljskih država na obostrano zadovoljstvo naših naroda“, uputio je tople riječi podrške Božikoviću predsjednik Uprave HNK Hajduka Lukša Jakobušić.

Aleksandar Ponemarov i novi Počasni Konzul Tomislav Božiković simbolično su na kraju svečanosti otvorili bjelorusko konzularno predstavništvo u splitskom hotelu Lav.

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime