Podijelite

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara danas je održao sastanak s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom, na kojem su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Nino Vela te savjetnica ministra Mirjana Čagalj.

Gradonačelnik je naglasio kako je ovaj sektor od najvećeg značaja za Grad jer planiraju daljnji razvoj Splita i gradnju. U uvodu je dodao kako je prije ovog sastanka održan sastanak i s gradonačelnicima Trogira, Kaštela i Solina te župana Bobana i predstavnika HŽ-a o povezivanju zračne luke sa Splitom željeznicom. Ministra je izvjestio o sanaciji Karepovca i dinamici radova te o Žnjanskom platou. Današnja najvažnija tema sastanka bila je ipak izgradnja naselja POS-a i stanova za branitelje na padinama Mosora.

– Ova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, je odlučila rješavati puno problema koji su se gomilali godinama u Splitu. Da bi sve to gradonačelnik sa svojim timom mogao kvalitetno odraditi mora imati prijatelja u Vladi RH, jer samo gradonačelnik i grad ne mogu kvalitetno odraditi ako se kvalitetno nesurađuje s Vladom. Mi u ministarstvu intenzivno surađujemo s Gradom Splitom iz razloga što su uvijek otvorena vrata za rješavanje svih problema. – kazao je ministar i naveo kako su se rješavale bespravno izgrađeni objekti i kako će svi doći na red. Rekao je kako je Split prekrasan Grad s velikim potencijalom te da se neće više tolerirati bespravna gradnja. Dodao je kako se rok za laglizaciju neće produživati iza 1. lipnja.

Ministar Štromar istaknuo je nasušnu potrebu stanova i kako se otvorila ideja s ministrom Marićem i gradonačelnikom tako što su našli “pravo mjesto i dobro mjesto”.

-To je zemljište koje će Vlada darovati Gradu Splitu i na kojem će uskoro krenuti sve aktivnosti vezane uz POS stanove. Znamo da moramo mijenjati urbanistički plan te koju infrastrukturu treba dovesti i planiranje već počinje. Siguran sam da će tijek biti onakav kako smo i planirali te da bi vrlo brzo moglo osvanuti 600 do 1000 stanova, kako za branitelje tako i za sve građane po modelu POS-a. Postojat će i mogućnost POS najma te će se osigurati i zaštićenim najmoprimcima jedan dio za rješavanje njihovog pitanja. –  rekao je Štromar.

Na pitanje kada se može očekivati realizacija POS-a na Korešnici gradonačelnik je odgovorio za nešto više od 3 godine.

Opara je na pitanje o darovanju Dračevca od strane države ranije kazao kako tada ugovor nije bio konzumiran i kako će se sada ipak iskoristiti te podsjetio što sve planira napraviti u tom prostoru.

 

 Podijelite