Manji požar s kojim se vatrogasci grada Metkovića bore u proteklim danima danas se u poslijepodnevnim satima ponovno aktivirao.

Kako nam je prije nekoliko dana potvrdio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković Jure Pilj, prema procjenama u požaru je stradalo oko 10 hektara trske i raslinja na području Gabele (BiH) i Metkovića, odnosno susjednog mjesta Vid i mjesta Crnići koji se nalazi odmah uz granicu, a pripada Bosni i Hercegovini.

Naglasio nam je da područje na kojem vatrogasci gase požar je teško i nepristupačno pogotovo na graničnom području Crnića gdje je ekipa Javne vatrogasne postrojbe Metković zajedno s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom u ovim danima, pa i danas imala intervenciju.

“Pratimo situaciju”

– U ovome trenutku možemo samo nadzirati teren da se požar ne proširi na plastenike ili poljoprivredna zemljišta.

Trenutno je na terenu jedna ekipa vatrogasaca od tri čovjeka s jednim vozilom. Oni nadziru požarište koje danas nije bilo veliko i na našu sreću vremenski uvjeti su nam išli za rukom. Tako da, poljoprivredna zemljišta za sada nisu ugrožena. Mi nastavljamo pratiti ovu situaciju – kazao nam je zapovjednik Pilj.

Užasni mirisi dolaze s požarišta

U svemu ovome dosta zabrinjava činjenica da je trenutno na tom području uništen veliki broj prirodnih staništa, osobito na području mjesta Prud gdje se nalazi zaštićeni ornitološki rezervat. Taj rezervat je dio područja Europske ekološke mreže “Natura”.

– Naime, to je ekološka mreža pri Europskoj uniji koju čine prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od interesa za Europsku uniju – potvrdila nam je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić koja je izrazila zabrinutost zbog novonastale situacije u ovom dijelu doline Neretve.

Rekla je uz to da se građani Metkovića i okolnih mjesta danima bore s užasnim mirisi koji se šire s aktivnog požarišta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime