Stare kamene kuće na otocima, u Zagori i priobalju izniman su potencijal za razvoj turizma. Nažalost, mnoge su zarasle u korov i prepuštene propadanju. Jedan od razloga je i skupa i dugotrajna obnova jer treba voditi računa o tradiciji i očuvanju baštine.

Na Čiovu, u Slatinama, desetljećima zapuštena kamena kuća dobila je novog vlasnika koji joj je udahnuo život.

Stara je 250 godina, a možda i koje desetljeće više. U njoj je živio seoski poglavar a nakon njega u jednom djelu obitelj poglavarove sluškinje, u drugom rođaci. Trebala je postati pekara ali na sreću nije. Zadnjih 40-ak godina sakupljala je paučinu i prašinu i propadala dok nije dospjela u prave ruke, javlja HRT.

– Bila je kolonija golubova. 200 golubova je živjelo u potkrovlju tako da sam zatekao totalno devastiran objekt. Ruiniran do kraja, bez prozora i vrata. Bez ikakvih sadržaja. To je bio izazov, objašnjava Davor Toljanić, vlasnik kuće.

Od 2013. novi vlasnik udahnuo je novi život čuvajući originalnu arhitekturu i poštujući tradiciju. Rizik je bio velik jer je trebalo popravljati graditeljske zahvate starih vlasnika onih koji su htjeli napraviti pekaru.

– Čovjek kada je podigao 3 metra ploču ona je došla do prozora na prvom katu što je bilo zapravo smiješno za vidjeti, prozori su ležali u blizini poda na 20 cm. To je bilo ručno preslagivano. Kamene zidove od 60 cm. Pokušavam kuću staviti u funkciju da se od turizma može živjeti. U 3 godine uredio sam 3 apartmana, svake godine po jedan. kaže Toljanić.

Dio zarade ulaže se u nastavak obnove pa je dio zarade pa je zato dvorište kao gradilište. Radi se i pod zemljom. U staroj gustini u kojoj je sačuvan izvorni bačvasti krov što je rijetkost u Slatinama. Idealna za vinoteku i neke dodatne sadržaje, koje cijene i gosti koji su te sadržaje spremni i platiti.

Davor Toljanić imao je sreće da u inozemstvu zaradi za kupnju kuće čiji početak obnove ne ovisi o kreditima. U inozemstvo je morao otići zahvaljujući čarobnim riječima-kredit u švicarcima.1 KOMENTAR

  1. Svaka čast vlasniku na trudu, lipo to izgleda, pogotovo unutrašnjost. Jedina kritika je ovaj gornji balkon koji sigurno nije originalan, strahovito nagrđuje vizuru kuće.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime