POME I RAŠTIKA Održana prva razmjena sjemena u Splitu

Bilo je tu svega...

Udruga Permakultura Dalmacija održala je u srijedu, 10. ožujka prvu razmjenu sjemena u svojoj organizaciji u parku Zvončac.


– Vrijeme nas je poslužilo i u parku Zvončac u Splitu su se okupili vrtlari i vrtlarice koji su sjeme iz svojih zaliha ponudili za razmjenu. Interes je bio izniman i vjerujemo da su svi pronašli nešto što će moći iskoristiti, a i mi smo dobili donacije sorti koje ćemo sigurno uključiti u banku sjemena koju udruga Permakultura Dalmacija planira uspostaviti, -rekao nam je Hrvoje Bota, iz Udruge.

Tu su se našle lokalne sorte, njih 30-40: pome, volovsko srce, jabučari, šljivari, slanutak, raštika, …

Planovi za budućnost

– Ovakva razmjena sjemena samo je jedan korak do osnivanja Društvene banke sjemena u suradnji sa zagrebačkom udrugom Zmag, a sve kako bi se sačuvala bioraznolikost naših starih sorti te da se iste koriste u vrtovima i OPG-ovima, odnosno da se dozvoli korištenje tog starog sjemena – pojasnio je Bota.

S obzirom na interes, ovakva druženja i razmjene sjemenja planiraju održavati redovito, a sve popratiti organizacijom različitih edukacija i izradom edukativnih materijala. Cilj je probuditi svijest da se očuva već spomenuta bioraznolikost, ali i zdravlje.

– Razvijamo se u dobrom smjeru, svima želimo puno sreće u vrtlarskim pothvatima i nadamo se da se uskoro vidimo ne nekoj od naših budućih aktivnosti – poručio je.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
22
Haha
1
Hagić
8
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime