Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem, možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka (najvjerojatnije obitelj) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da.

Svoju “avanturu” snimili su pedantno i videom, a u videu koji su objavili u ponedjeljak 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo jednom lupa o brod, ispire je i na silu otvara.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Mariusz Jacak vlasnik je Youtube kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijeta promovira i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Morski.hr ga je upitao je li upoznat s činjenicom da je ovo što rade u Hrvatskoj zabranjeno.

Razgovarali su na engleskom jeziku, i najprije ga upozorili da se razgovor u svrhu objave na portalu snima.

Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski HR povodom jučer objavljenog videa, gdje se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentirati?S druge strane najprije je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

– Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena?

Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namjerno vađenje iz mora gotovo 5 tisuća eura? Zašto ste to učinili?

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspjeli.

Bugar za istu stvar završio 18 dana u zatvoru

Podsjetimo još jednom da je izlov školjke plemenite periske strogo zabranjen. Za ovu protuzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode za fizičku osobu predviđena je kazna u visini od 7.000,00 do 30.000,00 kuna. U jednom slučaju iz 2012. državljanin Bugarske, kojem je carina pri izlasku iz Hrvatske u putnoj torbi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku, završio je 18 dana u zatvoru.

Poljaci se još uvijek nalaze u Hrvatskoj, a portal Morski.hr je svoje spoznaje proslijedio nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji.

Dio videa se nalazi ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime