POLJOPRIVREDI NOĆAS PRIJETE VELIKE ŠTETE ZBOG MRAZA Splitski agronom: “Hitno zaštitite svoje biljke, ovo je veliki šok za njih”

Velika hladnoća unijela je veliku zabrinutost među dalmatinskim poljoprivrednicima. Brojne biljke su ugrožene. Evo što savjetuje mladi agronom Ivan Jozinović

Prognozirane temperature zraka u Dalmaciji u noći na četvrtak (MeteoAdriatic)

Travanjska hladnoća koja je sa sobom donijela snijeg, led i izuzetno nisku temperaturu u Dalmaciji unijela je veliku zabrinutost među dalmatinskim poljoprivrednicima.


Možemo reći da se u protekla dva dana dogodio rijetko viđeni temperaturni šok. Prije nekoliko dana ‘guštali’ smo na suncu u ljetnoj odjeći, a već sredinom tjedna snijeg je zabijelio veliki dio dalmatinske obale, zagore i otoka.

Glavobolje za poljoprivrednike

Prognozirane temperature zraka u Dalmaciji u noći na četvrtak (MeteoAdriatic)

Koliko su ovakve vremenske nepogode opasne za biljke, otkrio nam je 28-godišnji agronom iz Splita i kolumnist portala Dalmacija Danas Ivan Jozinović.

“Spašavanje” vinograda u Francuskoj, 6.4.2021.“Strah me za povrtlarske kulture koje su tek posađene na vanjskim poljima, a koje nisu adekvatno zaštićene neće proći dobro. Ovo je za njih ogroman šok”, zabrinuto nam je u početku razgovora rekao Ivan Jozinović.

“To su biljke koje su tek posađene i jednostavno nisu dovoljno snažne da prežive niske temperature”, kazao nam je u nastavku.

Ivan Jozinović

Kako zaštititi biljke?

Zanimalo nas je osim toga koliko su niske temperature opasne za kulture poput lubenica i jagoda za koje su posebno “vezani” brojni dalmatinski poljoprivrednici.

“Trebalo bi ih hitno zaštiti agrilom i folijarnom primjenom nekih aminokiselina koje će to povrće i voće osnažiti. To je važno što je moguće prije napraviti zbog prevencije i izbjegavanja velike štete”, veli nam Jozinović.

Jozinović ne skriva zabrinutost, kazuje da ovo nije dobro i da bi moglo doći do većih šteta.

“Nažalost vjerojatno će doći do velikih šteta s kulturama koje su u cvatnji i listanju. Vegetacija se budi i biljke su pune sokova. Nažalost, ovakva temperatura za biljke predstavlja preveliki šok i mislim da ovo nije dobro”, zabrinut je mladi agronom koji smatra da će se vinova loza (ipak) spasiti.

Vinova loza će se spasiti, voćke su najugroženije

“Srećom, vinova loza je trenutno u fazi vunastog pupa. Ako temperature ne budu padale ispod -4 stupnja Celzijeva, ne bi trebalo biti većih šteta”, pojašnjava za Dalmacija Danas te nastavlja:

“Mislim da su voćke najviše ugrožene. Teško mi je predvidjeti što će se dogoditi s osjetljivijim vrstama, poput jabuka ili nektarina, ali mislim da je ovo jako loše za njih”, ističe.

Ipak, Jozinović kazuje da će masline preživjeti ovu nenadanu hladnoću.

“Masline su opet u boljoj poziciji, one su dosta otpornije i mislim da neće biti većih šteta kod njih”, kazao je.

“Bitna je hitna reakcija i zaštita…”

U nastavku je pozvao poljoprivrednike da hitno reagiraju jer će tako spriječiti veću štetu.

“Već je ovo dovoljan šok za biljke. Prije nekoliko dana grijali smo se na 20 stupnjeva Celzijevih i to je potaknulo biljke da se “probude”, sada im je ova vremenska nepogoda uistinu veliki problem. Ne bih htio uznemiravati poljoprivrednike, želim im samo ukazati na problem. Također, svi oni koji imaju biljke na svojim balkonima i dvorištima, trebaju ih što prije primjestiti u neku zatvorenu prostoriju, to će ih sigurno spasiti. Najbolje je reagirati preventivno kad su ovakve vremenske najave. Što prije zaštitite svoje biljke da ne bude kasno”, zaključuje Ivan Jozinović za Dalmacija Danas.

Izvrstan biostimulator Fertileader Vital sa mikroelementima i aminokiselinama koji će pospješiti oporavak biljaka nakon stresa-dostupan u trgovinama Poljoprometa:

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
7
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime