POLITIČKI OBRAT U DALMACIJI Stvara li se široka koalicija u Splitu i županiji kojoj je cilj s vlasti svrgnuti HDZ i HGS?

Nova politička platforma mogla bi "napasti" i Split i Županiju istodobno. U kuloarima priča o Praniću kao potencijalnom kandidatu za župana!

Sprema li se velika “anti HDZ-HGS” koalicija u Gradu Splitu? Sudeći prema aktualnim planovima i sentimentima naših sugovornika, takav razvoj situacije na gradskoj političkoj sceni nije isključen, dapače izgledan je – jedna šira platforma mogla bi uključivati sve opcije kojima aktualna vlast nije “legla”.


A takvih je poprilično iako, istina je i to, dolaze s raznolikim svjetonazorskim pristupima. Zajednički nazivnik oko kojeg bi se mogli okupiti, jer svi u tom smjeru pokazuju iste ili slične afinitete, ukratko se može nazvati “komunalna ideologija”. Dakle, želja za uređenijim, funkcionalnijim gradskim institucijama i rješenjima. Prema našim informacijama, već je krenula serija sastanaka i dogovora u tom smjeru u kojem su sudjelovale ključne osobe za ostvarenje takvog projekta…

“Bivši članovi stranke Pametno, HSLS…”

Tko bi našao mjesto u takvoj zajedničkoj fronti? Trenutno su na tom tragu neki članovi MOST-a, zatim HSLS-a, nezavisni, a popis se proširio s dijelom vijećnika (sada već bivše) Pametno, u kojoj je zbog odluke o fuziranju sa Strankom s imenom i prezimenom došlo do pravog raskola. Veći dio vijećnika, njih pet od sedam, odlučio je napustiti Pametno što će službeno postati sutra, u petak, za kada je najavljeno obraćanje javnosti “odbjeglih”.

Nije isključeno pak niti da će se u takvom raspletu cijeloj priči priključiti građanska inicijativa koja stoji iza stranice Dnevna doza splitskog nereda. Bojan Ivošević, aktivist i glasnogovornik DDSN koja je proteklih godina postala referentna točka za većinu kritika i propusta gradske uprave s “terena”, za sada smatra kako je prerano govoriti o njihovom uključivanju u političkoj areni.

Ivošević: Razmišljamo i o takvom obliku djelovanja

– Stvarno imamo veliku podršku građana koji nas pozivaju da se aktiviramo pa je logično da razmišljamo i o takvom obliku djelovanja, ali ipak je prerano za obećati tako nešto – komentirao nam je Ivošević trenutnu situaciju.


Bojan Ivošević

Činjenica jest da u DDSN imaju averziju prema strankama, pogotovo onima koje imaju središnjice te sudjeluju u (nacionalnim) koalicijama što ih čini podložnima “pozivu iz Zagreba”. Čini se, međutim, da suradnja s pojedincima iz političkih opcija s kojima članovi DDSN imaju normalnu komunikaciju ipak nije isključena, naravno u slučaju njihovog političkog aktiviranja na predstojećim lokalnim izborima. Što nam se čini vrlo vjerojatnim.

Pranić okreće leđa Orešković, kandidat za župana?

Cijeloj priči se već priključio dio bivših članova Pametnog, kojima se odmak u smjeru nacionalnog nikako nije svidio jer svoju aktivnost vide uglavnom ili isključivo na lokalnoj razini.Nisu jedini: nezadovoljstvo fuziranjem na ovakav način koji nije potpuno transparentan i demokratski, kao i manjkom dalmatinske “ekipe” iskazao nam je Ante Pranić, agilni gradonačelnik Vrgorca. Nezavisni gradonačelnik koji je bio dio platforme MOST-a, a kasnije u vrhu STRIP-a, svoje mišljenje iznijet će ovaj vikend, potvrdivši nam razgovore koji se vode o toj široj platformi.

Sudeći da je viđen na razgovorima s budućom “splitskom frontom”, postaje očito da bi politička platforma mogla napasti i Split i Županiju istodobno. U kuloarima priča o Praniću kao potencijalnom kandidatu za župana!

Indikativno je i da se u redovima novopečene strake Centar, osim Marijane Puljak, uopće ne pojavljuju glavni akteri Stranke s imenom i prezimenom iz Dalmacije, poput bivšeg omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića.

Koliko će privući birača?

Što se pak tiče Splita, mogući potencijal za preuzimanje gradske uprave neki od naših sugovornika vide u postizbornom dogovoru sa SDP-om. Koji još uvijek plaća danak sukobu Zorana Milanovića kao premijera te splitskog ogranka partije, no vjerojatno ne mogu ponoviti tri vijećnička mjesta iz 2017. godine.

Monolitnost HDZ-a ne dolazi u pitanje, njihov rezultat je uglavnom standardan kao i činjenica da nema “prebjega” među vijećničkom kvotom, kao što se Pametnom dogodilo u ovom sazivu gradskog parlamenta (što apsolutno neće imati nikakvog posebnog utjecaja na rad Gradskog Vijeća do kraja mandata), ali i u prošlom, kada su stranku napustile dvije vijećnice zbog partikularnih interesa.

S “rasipanjem” članstva problema imaju sve “labavo” strukturirane političke opcije, od MOST-a preko nezavisnih pa čak do HGS-a Željka Keruma, koji je posljednjih desetak i kusur godina ipak izgradio respektabilnu stranačku infrastrukturu. Koalirajući sa svima na vlasti – u županiji je to tradicionalno HDZ, njemu uvijek draža varijanta, no nije se libio dati ruke SDP-ovcima u Splitu s Baldasarom na čelu – stvorio je finu mrežu rođačko-ekonomsko zavisnih kadrova pa se i HGS-ovi rezultati, naravno na lokalnoj razini, ne smiju zanemariti.

Pravo je pitanje hoće li ta potencijalna široka fronta, politički centralna uz male odmake prema desno i lijevo, privući dovoljno birača.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
70
Haha
26
Hagić
8
Hmmm
15
Plač
4
Grrr
17
Molim?
18

1 KOMENTAR

  1. Udružujte se s brda i sdola, jer možete nedaj Bože biti uspješni kao i ova centralna trgovačka srbskohrvatska koalicija i što više nereda uradite, imati će te veću podršku od Plenky Muna.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime