Politička bura u Sinju: “MOST opstruira rad gradonačelnice, radi se o opterećenju odnosa u suradnji”

Burno je bilo na 11. sjednici sinjskog Gradskog vijeća tijekom jučerašnjeg dana. Nakon sjednice “zaiskrilo” je između gradonačelnice Kristine Križanac i predsjednika kluba vijećnika MOST-a u sinjskom Gradskom vijeću, Mira Bulja. Izmjenjivala su se očitovanja, a gradonačelnica je skidanje točke dnevnog reda o Izmjenama i dopunama GUP-a okarakterizirala kao opstruiranje njenih nastojanja da poboljša uvjete poduzetnicima i svima koji žele razvoj i napredak Sinja.


Usprkos svemu , pozvala je političke aktere da se, kako je kazala, ostave aktivnosti koje su politički legalne, ali ne doprinose razvoju i boljitku Grada, nego “samo dizanjem tenzija unose nemir i beznađe među sugrađane i poduzetnike”.

Povodom posljednjih političkih zbivanja u gradu na Cetini, razgovarali smo s gradonačelnicom Sinja, Kristinom Križanac.


S obzirom na događanja na 11. sjednici Gradskog vijeća grada Sinja, možete li nam pojasniti o kakvim se spornim aktivnostima radi?

– Na samom početku sjednice bez dodatnog obrazloženja Predsjednik kluba vijećnika Mosta gdin. Miro Bulj predložio  je skidanje točke dnevnog reda Izmjena i dopuna GUP-A grada Sinja – tekstualni dio, što je preglasavanjem i usvojeno. Žalosti me činjenica da je predložena točka pripremljena sukladno Odluci Gradskog vijeća donesenoj u zadnjem kvartalu 2017. godine, kako bi Izmjenama u tekstualnom dijelu plana omogućili prvenstveno poduzetnicima a i ostalnim građanima da investiraju i razvijaju svoje poduzetničke potencijale koji su bili ograničeni prethodnim uvjetima gradnje i rekonstrukcije. Ovim izmjenama nisu predviđene nikakve promjene namjena korištenja prostora , te je ovim činom blokirano donošenje Izmjena do daljnjega. Vjerujem da će svi zainteresirani imati dovoljno strpljenja da sačekaju promišljenje političkih dionika u Gradskom vijeću i ne odustanu od namjera ulaganja u razvoj poduzetničke aktivnosti ili u potrebu rekonstrukcija svojih objekata.

Nadalje, u satu predviđenom za vijećnička pitanja iznesena je bojazan da je izgradnja Interpretacijsko –edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem dovedena u pitanje a istu je konstatirao viječnik Joško Kontić.


O kakvoj se problematici radi kad je u pitanju navedena izgradnja?

– Vijećnik nije dvojio legalnost postupka javne nabave za radove izgradnje IEC, ali je otvorio pitanje izračuna ekonomski najpovoljnije ponude. Kako Zakon o javnoj nabavi izričito nalaže kriterij za odabir ponude, kriterij ekonomski najpovolnjije ponude, to je i učinjeno.  Istraživanje tržišta kao nužna pripremna faza je provedena, te se došlo do relaevantnih informacija o aktualnom tržišnom okruženju. Uz  navedeno, u okolnostim koje grad Sinj ima sukladno ugovornim obvezama provođenja projekta „Sinj u sridu“ i planirano vrijeme realizacije podprojekta IEC , te uvažavajući rizik realizacije odlučili smo se na uvjete tehničke sposobnosti i kriterije bodovanja kao pretežite elemente izbora najpovoljnijeg ponuđača. Razlog zbog kojeg smo dali prednost iskustvu i adekvatnoj stručnoj sposobnosti u odnosu na cijenu su prethodno navedeni razlozi tržišnog okruženja, zbog specifičnosti tehničkih rješenja i konstruktivne složenosti objekta predviđenih projektom.Pojasnite nam što to konkretno znači?

– Računicom to znači da od 100% kriterija odabira 56% pripada iskustvu i stručnoj sposobnosti ponuditelja, a 44% pripada cijeni ponude. Na ovakvu računicu tj. formulu izračuna kriterija odabira nije zaprimljena niti jedna primjedba niti žalba u tijeku otvorenog postupa javne nabave, što znači da ocjena izbora nije diskriminirajuća za niti jednog potencijalnog sposobnog ponuditelja.

S obzirom na procjenjenu vrijednost, postignuta cijena je znatno viša?

– Neosporna je želja svih nas , a posebice mene kao gradonačelnice da se izgradi kvalitetan objekt u zadanom raoku gradnje uz najmanji trošak, ali sam svjesna da moram voditi računa o realnoj sposobnosti i kvaliteti ponuditelja.

Procjenjena vrijednost koja se nalazi u tenderu Dokumentacije o nabavi je vrijednost koja je proizišla iz prijavnog obrasca prilikom kandidiranja projekta „Sinj u sridu“, a ista se temeljila na projektantskoj vrijednosti iz Glavnog projekta. Kako se radi o vrlo ozbiljnom i složenom projektu po izradi Izvedbenog projekta, ta vrijednost je dobila svoju realnu visinu.

Strah da ćemo zbog visine ponuđene cijene značajno više opteretiti Proračun Grada ne stoji jer postupak realizacije svih projekata unutar projketa „ Sinj u sridu“ ima mogućnost realokacije sredstva unutar komponenti ukoliko zato postoji prostora. Mi već sad znamo s obzirom da smo proveli najveći dio nabava da takav prostor postoji.

Vjerujete li da će odabrani izvođač odraditi posao na zadovoljstvo građana Sinja?

– U ovom trenutku tijek postupaka je određen Zakonom o javnoj nabavi i trenutno traje vrijeme mogućnosti žalbe Državnoj komisji za kontrolu javne nabave. Nakon proteka roka moći ću govoriti o konačnosti odluke o izboru izvođača. S obzirom na reference izvođača za kojeg je donesena Odluka o odabiru nemam razloga niti u jednom segmentu sumnjati u dobar ishod ovog projekta.

Kako imate suradnju sa Mostom nezavisnih lista, jsu li su ova događanja otvorila neku novu stranicu u Vašoj suradnji?

– Ja sam kao gradonačelnica bila, a i bit ću otovrena za sve vrste prijedloga i kritika, ne samo Mosta već i ostalih vijećnika u Gradskom vijeću. Ova dogadjanja na 11. sjednici mi se čine opstrukcijom mene kao gradonačelnice, a i određenim opterećenjem odnosa u suradnji.

Koliko će ovo sve skupa utjecati na realizaciju Vaših prijedloga koje će se ubuduće nalaziti pred Gradskim vijećnicima?

– Prijedloge koje upućujem na razmatranje Gradskom vijeću će svakako biti u okviru zadanog Programa Gradskog vijeća kao i svi osali prijedlozi koje će se trebati naći na raspravi zbog okolnosti koje život i zakonska regulativa nameću. Vjerujem da ćemo imati što manje neodgovornog političkog ponašanja koje može biti politički legalno ali koje neće doprinositi konstruktivnosti rada Vijeća u cilju poboljšanja uvjeta života i rada poduzetnika i građana grada Sinja.

I ovom prilikom pozivam političke aktere da se ostave djelovanja koje znače zaustavljanje projekata  a da korektnim kritikama i prijedlozima doprinesu razvoju našeg Grada.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0