Nema kazne za vozača koji dozvolu nije produljio na vrijeme, ali ako ga s nevažećom ispravom zaustavi policija, platit će globu 500 ili 1000 kuna

Nemar ministrice Gabrijele Žalac koja je tek nakon što je automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu u Vinkovcima osvijestila da joj vozačka dozvola ne vrijedi već dvije godine i devet mjeseci ponukao je mnoge građane da “zavire” u svoje dozvole i vide do kada one vrijede.

Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova, ovaj tjedan povećan je broj zahtjeva za produljenjem valjanosti vozačke, i to u cijeloj državi, od Vinkovaca nadalje. Točan podatak o broju podnesenih zahtjeva nemaju, već se pozivaju na informacije koje su dobili s terena, iz policijskih uprava, javlja Večernji list.

Nitko od onih koji nisu produljili vozačku dozvolu na vrijeme neće snositi nikakvu kaznu jer je vozačka dokument koji, za razliku od, na primjer, osobne iskaznice, nije obavezno imati. To znači da nakon položenog vozačkog ispita dozvolu možete, a i ne morate nikada izvaditi, odnosno možete je, a i ne morate produljiti.

No, ako vozite, dozvola mora biti važeća jer ćete u suprotnom zbog počinjenog prekršaja platiti 1000 kuna kazne, odnosno upola manje ako imate 500 kuna u novčaniku pa platite na licu mjesta, kao što je to učinila ministrica Žalac, odnosno ako pola zakonom propisanog iznosa u državni proračun uplatite u roku od tri dana od dana kada vam je kazna uručena.

U svakom slučaju, taj je trošak veći od izdavanje dozvole, za što je, uz 15 kuna biljega, u redovnom postupku potrebno izdvojiti 151, u ubrzanom postupku 200, a u žurnom postupku 450 kuna.

Što se pak tiče same duljine trajanja vozačke dozvole, u nas vrijede svojevrsna dvostruka pravila. Onaj tko je izvadio dozvolu do 2004. godine dobio ju je do 65. godine svog života. Naime, te je godine ukinuto pravilo da vozačka vrijedi do 65. godine vozača te je valjanost dozvole ograničena na deset godina, nakon čega je treba produljiti.

Vozačka dozvola može biti izdana i na kraći rok, zbog zdravstvenih razloga, poput slabijeg vida pa se u tom slučaju po novu dozvolu u policiju dolazi s liječničkim uvjerenjem koje ne smije biti starije od šest mjeseci.

Policija pak ima mogućnost poslati vozača koji ima urednu dozvolu na izvanredni liječnički pregled. Dogodilo se to, podsjetimo, Tomislavu Horvatinčiću. Detaljnije pročitajte na ovome LINKU.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime