Državljanin Srbije I.Đ. (31), koji je u nedjelju prijepodne pobjegao pravosudnim policajcima iz KBC Sestara Milosrdnica gdje mu je ukazivana liječnička pomoć, uhićen je u ponedjeljak navečer, potvrdio je MUP RH.

– Zagrebačka #policija uhvatila je bjegunca koji je u nedjelju pobjegao pravosudnim policajcima iz KB Sestara milosrdnica 🚔Ajmo nazad u #remetinec #samoplavo Bravo Potrage – objavio je MUP RH na Twitteru.

Neslužbeno se doznaje da je bjegunac lociran i uhićen nešto prije 21 sat na zagrebačkoj Volovčici, javlja HTV.

Stegovni postupak za pravosudne policajce

Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero izjavila je u ponedjeljak da je do bijega istražnog zatvorenika iz bolnice u Zagrebu došlo zbog propusta u sigurnosti pa su protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenuti stegovni postupci.

– Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje – izjavila je Jana Špero novinarima u Ministarstvu pravosuđa.

Dodala je kako je istražni zatvorenik bio u KBC-u Sestre milosrdnice zbog gutanja stranog tijela i bolova u abdomenu, i to u pratnji pravosudne policije kako i nalažu mjere osiguranja. No prilikom korištenja WC-a zatvorenik nije bio vezan.

– Došlo je do problema u provedbi sigurnosti. Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procijenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC, naglašava Špero.

Kazala je kako je na WC išao nekoliko puta.

– Ali posljednji put je uspio preskočiti zid i otići u prostoriju iz koje se uspio udaljiti, dodala je.

Zatvoreniku su prije korištenja WC-a bile vezane ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slično.

– Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a, tada su ušli u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoreni prozor, ustvrdila je Špero.

Pravosudni su policajci procijenili da je zid koji dijeli prostorije dovoljno visok te da je nemoguće da ga zatvorenik njegovih fizičkih osobina može preskočiti.

– Radi se o istražnom zatvoreniku koji se nalazi na izvršavanju istražnog zatvora zbog šverca migranata, odnosno protuzakonitog ulaženja na područje Hrvatske, kazala je Špero.

Naglasila je kako je ovo prvi bijeg zatvorenika u 2020. godini te je raspisana tjeralica.

– Što se statistike tiče, u Hrvatskoj nema filmskih bijegova iz zatvora. Tijekom 2019. imali smo dva maloljetnika tijekom sprovođenja i pet zatvorenika iz poluotvorenih kaznionica, dakle nije bilo bijegova iz zatvorenih uvjeta, objasnila je Špero.

Dodala je kako uglavnom sve osobe koje pobjegnu budu uhvaćene i vraćene u zatvor.

Na pitanje je li problem u obuci pravosudnih policajaca, Špero je rekla da svi moraju proći temeljni tečaj na kojem je sigurnost važan dio.

– Smatram da nije problem u tome, kao što i vidite ovdje je problem bio u službenicima koji nisu postupili kako je naloženo, zaključila je Špero.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime